Mihai Atănăsoaei: consilierii ACL nu vor vota prelungirea contractului de închiriere a sediului Primăriei (video)

Conferinţă de presă la sediul PDL, Mihai Atănăsoaei, fost Prefect al Capitalei
Conferinţă de presă la sediul PDL, Mihai Atănăsoaei, fost Prefect al Capitalei (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Consilierii ACL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu vor vota mâine prelungirea contractului de închiriere a sediului Primăriei de pe Splaiul Independenţei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PDL Bucureşti, Mihai Atănăsoaei.

Declaraţiile lui Atănăsoaei au loc cu o zi înainte de şedinţa extraordinară a CGMB convocată de Sorin Oprescu. Unul din punctele de pe ordinea de zi este prelungirea respectivului contract.

Reamintim că primăria a închiriat turnul de 14 etaje din Splaiul Independenţei unde-şi desfăşoară activitatea fără licitaţie. Potrivit consilierului PNL, Cornel Pieptea, contractul de închiriere a fost încheiat în 2009 şi viza închirierea unei suprafeţe de 12.576 de metri pătraţi la preţul de 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând pentru nefacturarea TVA. Din 2009 până acum, Primăria a achitat pentru clădirea în care funcţionează circa 11,6 milioane de euro, bani publici.

La finele lui 2013, consilierii PDL la primărie l-au somat pe Oprescu să cumpere sediul instituţiei de pe Splai şi să facă toate demersurile necesare pentru ca sumele plătite drept chirie din 2010 până la momentul respectiv să se constituie în avans la achiziţionarea clădirii. Oprescu a cerut însă prelungirea cu încă un an de zile a contractului de închiriere ce urma să expire în decembrie 2013, invocând faptul că reabilitarea sediului din Regina Elisabeta nu s-a finalizat. Consilierii au acceptat prelungirea contractului cu doar opt luni, până la 1 octombrie a.c., acesta fiind deci şi termenul în care edilul capitalei ar trebui să finalizeze cumpărarea sediului PMB.

Pe 27 februarie a.c. Sorin Oprescu a declarat însă că proprietarul clădirii în care funcţionează PMB nu vrea nici să vândă imobilul, nici să-l mai închirieze. Edilul şef al capitalei a mai precizat la momentul respectiv că primăria se pregăteşte să-l acţioneze în instanţă pe proprietar.

Potrivit unei investigaţii realizate de Rise project, lucrurile arată diferit. Firma Apatel (un offhosre) ar fi cerut Primăriei suma de 26 de milioane de euro pentru a vinde clădirea, iar Primăria Capitalei a respins această ofertă.

Pe 30 septembrie, Sorin Oprescu a cerut introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General a unui proiect de hotărâre care prevede prelungirea cu încă şase luni a contractului de închiriere a clădirii de pe Splaiul Independenţei în care funcţionează Primăria, susţinând că lucrările la vechiul sediu al Primăriei de lângă Cişmigiu vor mai dura 6-7 luni. Proiectul nu a fost adoptat, neîntrunind numărul necesar de voturi şi urmează să fie re-votat din nou, mâine.