Migranţii blocaţi în Grecia vor primi în curând cash pentru a-şi “menţine demnitatea”

Situaţia refugiaţilor blocaţi în Grecia continuă să rămână tensionată şi nesigură. Pentru a îmbunătăţi puţin imaginea generală, UE a anunţat că va oferi migranţilor bani lichizi pe care să-i cheltuie pe cont propriu.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos. (Captură Foto)

Migranţii din Grecia ar putea primi în curând cash din banii contribuabililor pentru a fi ajutaţi “să îşi menţină demnitatea”.

Daily Mail a raportat despre un nou plan UE prin care va permite refugiaţilor să cheltuie fonduri pe cont propriu fără a da socoteală.

“După părerea mea, cash-ul şi procedura de voucher vor fi în special utile în acest caz şi reprezintă o opţiune importantă în condiţiile în care vor asigura demnitatea pentru refugiaţi. În acelaşi timp, [planul] va ajuta comunităţile locale deoarece acestea îşi vor putea vinde propriile produse şi servicii”, a declarat Christos Stylianides, comisar UE pentru ajutoare umanitare, care susţine planul.

Alţii consideră că banii vor ajunge în mâinile traficanţilor de persoane, care vor transporta migranţii în Europa, chiar în Marea Britanie.

Un oficial UE susţine că va fi creat un fond pentru dezastre, întrucât Comisia Europeană nu a gestionat eficient criza refugiaţilor.

Între timp, situaţia de-a lungul graniţei Greciei cu Macedonia este tensionată şi violentă, în condiţiile în care migranţii încearcă să distrugă gardul de frontieră. Se estimează că 25.000 de persoane sunt blocate acolo. Alţii încearcă să blocheze circulaţia feroviară întinzându-se pe calea ferată, conform CBC.

În acelaşi timp, UE ameninţă în prezent Grecia, cerându-i să înregistreze toţi migranţii până în 12 mai sau vor fi aplicate controale de frontieră suplimentare.

Macedonia refuză să accepte o mare parte din refugiaţii blocaţi la frontieră, susţinând că s-ar putea ca ştampilele generate pe calculator de oficialii eleni să nu fie reale.