Micile secrete ale reginei Elisabeta a II-a a Angliei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Chris Jackson / Getty Images)

Englezii vor sărbători în acest week-end prelungit, din 2 până în 5 iunie, jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, care se află la apogeul popularităţii sale.

'Sărbătorim bilanţul celor 60 de ani de domnie, sărbătorim monarhia, dar şi implicit identitatea şi mândria noastră naţională', a afirmat pentru AFP cronicarul regal Robert Jobson.

Este a doua oară în ultimii o mie de ani când un suveran englez atinge o asemenea longevitate pe tron. Prima dată a fost în 1897, în timpul reginei Victoria, când la Londra au defilat lăncieri din Bengal şi cămile, potrivit lui Robert Jobson. Domnia reginei Victoria a durat 63 de ani şi 216 zile.

'Popularitatea reginei este la apogeu, la acelaşi nivel pe care îl înregistra în momentul încoronării, în 1953, când un britanic din trei credea că este rezultatul voinţei divine', spune istoricul şi biograful Kate Williams.

La sfârşitul lui mai, ea era cotată în sondaje cu 80% din opiniile favorabile, iar republicanii, cu 13%, cel mai scăzut nivel al lor din ultimii douăzeci de ani.

Ziarul Le Figaro consacră acestui eveniment un articol în care expertul francez în monarhia engleză Stéphane Bern dezvăluie micile secrete ale reginei Angliei. Acesta a publicat volumul 'Destinul unei regine' la editura Albin Michel.

De la Winston Churchill (1951-1955), regina a acordat audienţă, în fiecare marţi, la ora 18.00, prim-miniştrilor ei, în total doisprezece de când este pe tron.

Are trei câini rasa corgi, Monty, Holly, Willow, şi trei 'dorgi' (Cider, Candy şi Vulcan), o rasă nouă rezultată din încrucişarea între corgi şi unul din teckelii surorii sale Margaret.

Numele şi titlurile sale complete sunt Elisabeta Alexandra Mary Windsor, regină a Regatului Unit, regină a şaisprezece state suverane independente din Commonwealth, şefa Commonwealth-ului naţiunilor (54 de state), lord mare amiral din Amiralitatea britanică, guvernator suprem al Bisericii Angliei, comandant suprem al armatei, apărătoarea credinţei, sursă a onorurilor, ducesă de Normandia, ducesă de Lancastre. Pentru maori - băştinaşii din Noua Zeelandă - ea este Kotuku, o pasăre rară sfântă (bâtlan alb), iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este Missis Kiwin sau 'Mama belong big family'. Pentru soţul său, este Lilibet sau 'cârnăciorul meu'.

De ce poartă haine în culori atât de vii? Pentru că regina trebuie văzută de toţi şi de la o distanţă cât mai mare.

Ce face cu hainele pe care nu le mai poartă? Cu excepţia lenjeriei intime, toate sunt păstrate în dulapurile din Palatul Buckingham. Creatorii de modă care îi concep ţinutele inimitabile sunt scoţianul Stewart Parvin, dar şi Angela Kelly, care se pricepe foarte bine la modificarea hainelor mai vechi, pentru ca ele să capete un aer mai modern, deoarece regina este foarte cumpătată şi criza o obligă la astfel de decizii.

În geantă, regina are, potrivit apropiaţilor, o pereche de mănuşi de schimb, un ruj Elizabeth Arden, o pudrieră, o batistă şi, uneori, câţiva biscuiţi pentru câini. Niciodată bani, în afara unei bancnote de 5 lire, pentru slujba de duminică.

Cel mai apropiat colaborator al ei este secretarul particular, care face legătura cu guvernul, îi pregăteşte discursurile şi îi face programul zilnic de lucru şi al vizitelor. Mai are şi şase doamne de onoare, şefa acestora fiind Fortune FitzRoy.

Monarhia îi costă pe britanici 62 de penny pe an, pe cap de locuitor.

Regina are o avere estimată la circa 290 de milioane de lire sterline (locul al 245-lea în Regatul Unit). Ea primeşte de la stat, pentru a face faţă cheltuielilor de funcţionare, 7,9 milioane de lire, dar această sumă va fi suprimată în 2013.

Colecţia regală de opere de artă cuprinde peste 7.000 de tablouri, 40.000 de acuarele şi desene şi aproape 150.000 de gravuri, precum şi alte obiecte de artă.

Mâncărurile sale preferate, pregătite de bucătarul şef Mark Flanagan, sunt limbă de mare de Douvres la grătar, salată de pui, rosbif, spată de miel, budincă Yorkshire, garniturile fiind cele din legume.

Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, dar ziua ei de naştere este sărbătorită oficial în a doua sâmbătă a lunii iunie, pentru că vremea este mai frumoasă. Atunci, se trag 21 de salve de tun şi regina primeşte un buchet de narcise galbene.

Printre cadourile primite de regină sunt şi animale, cai, dar şi alte animale exotice oferite grădinii zoologice din Londra: leneşi din Brazilia, doi castori din Canada, două broaşte ţestoase gigant din Seychelles şi un elefant din Camerun.

Cum îşi petrece regina serile? Îi place să se uite la televizor. În vacanţă, îi place să construiască puzzle-uri gigant, să dezlege cuvinte încrucişate şi şarade.

Când pleacă în diverse călătorii, îşi ia la ea ceaiul Fortnum&Mason, apa Malvern, perna cu fulgi de gâscă, bomboanele Barley şi biscuiţii specific englezeşti 'shortbread'.

Cocktailul preferat este jumătate gin, jumătate Dubbonet, cu două cuburi de gheaţă şi o felie de lămâie.

Printre principalele privilegii regale, trebuie menţionat faptul că ea deţine toţi sturionii, balenele şi delfinii din apele teritoriale ale Angliei. Din 1324, aceştia au chiar statutul de peşti regali.

Regina are două reşedinţe oficiale la Londra, Palatul Buckingham şi castelul Windsor, precum şi Palatul Holyrood din Edinburg, dar oficial curtea este la Palatul St. James. Mai are două castele personale, Sandringham, în Norfolk (unde se duce de la Crăciun până în februarie), şi Balmoral, din Aberdeenshire (Scoţia), unde merge vara.

A trimis primul mail în 1976 (pe site-ul armatei britanice), în 1997 şi-a lansat propriul site (www.royal.gov.uk), este pe YouTube din 2007, pe Twitter din 2009 şi pe Facebook din 2010.

Care sunt dimensiunile reginei? Înălţimea 1,62 m, 91 la bust şi 95 la şolduri.

Înainte de culcare, îşi consemnează activitatea de peste zi, gesturile şi gândurile secrete într-un jurnal intim pe care nimeni nu are voie să îl citească.

O mică manie a sa: pune să îi fie călcate ziarele de dimineaţă, pentru a nu se păta cu cerneala tipografică.

Parfumurile preferate sunt de la firma Floris of London, fără să se ştie cu adevărat care dintre ele.

Îşi îngrijeşte pielea cu produse Clarins, pentru hidratare şi demachiere, şi mai folseşte şi o cremă anti-age.

Are la dispoziţie opt limuzine: trei Rolls-Royce, două Bentley şi trei Daimler. Rolls-urile şi Bentley-urile nu au plăcuţe de înmatriculare.

În sipetul cu bijuterii are nu mai puţin de zece tiare şi diademe, dar ea o adoră pe cea pe care a primit-o de la bunica ei, regina Mary, când s-a căsătorit în 1947, diadema Fetelor din Marea Britanie şi Irlanda din diamante.

Când regina este nervoasă îşi răsuceşte verigheta şi uneori spune 'Nu mă amuză'.

Poetul reginei este din 2009, timp de zece ani, Carol Ann Duffy. Acest 'poet laureate' are un salariu de 200 de lire pe an, plus un butoi de sherry.

Regina Elisabeta a II-a nu va abdica niciodată în favoarea fiului ei Charles sau a nepotului ei William, lucru consfinţit de arhiepiscopul de Canterbury în 1953. Ea consideră că este un apostolat pe viaţă şi doreşte să moară ca regină pe tron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe