METEO: Cod galben de ploi şi vânt puternic în mai multe judeţe

.
. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare tip nowcasting de Cod galben de ploi şi vânt puternic.

Între orele 14:50 şi 16:20, local în judeţul Sibiu, mai ales în municipiul Sibiu şi în localităţile Şura Mare, Slimnic, Şeică Mare, Mihăileni, Moşna, Bârghiş, Agnita, Chirpăr, Alţâna, Nocrih , Vurpăr şi zona de munte se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 20-25 l/mp, precum şi intensificări ale vântului.

Între orele 14:20 şi 15:50, local în nordul şi estul judeţului Braşov, mai ales în zona localităţilor Codlea, Dumbraviţa, CriZbav, Feldioara, Halchiu şi local în nordul judeţului Mureş, mai ales în zona localităţilor, Vătava, Deda, Răstoliţa, Lunca Radului se vor semnala cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii, precum şi intensificări ale vântului.

ANM a emis o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă de luni de la ora 11.00 până marţi la ora 09.00 în mai multe judeţe din ţară. De marţi de la ora 09.00 până miercuri la ora 06.00 vremea se va răci accentuat în sud-estul ţării şi în zona montană.

Luni, 22 septembrie şi în noaptea de luni spre marţi, în sudul Banatului, zona Carpaţilor Occidentali, Maramureş şi nordul Moldovei va ploua şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.

Marţi, 23 septembrie şi în noaptea de marţi spre miercuri, va ploua pe arii extinse în sud-estul ţării şi în zona montană. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 30...40 l/mp. Vântul se va intensifica mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, unde vor fi rafale de 60-70 km/h, iar temperatura aerului va scădea accentuat în toate regiunile. În zona montană înaltă, izolat şi trecător, precipitaţiile vor fi mixte.

La Bucureşti

Vremea se va răci accentuat, astfel că valorile termice vor fi mai scăzute decât mediile climatologice specifice acestei perioade, cu o maximă de 16...17 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua, mai ales în cursul zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 8...10 grade.

Miercuri, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, dar va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, cu precădere în nord şi în centru. Temperaturile maxime se vor încadra între 13...14 grade, local, în Maramureş, nordul Moldovei şi Transilvania şi 22 de grade, izolat, în Muntenia. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului, când va mai ploua slab, pe arii restrânse în zona de munte şi izolat în rest. În cursul zilei, vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -3 grade în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumă şi 10 grade pe litoral.