Mesajul lui Sebastian Bodu pentru cei care îl laudă pe Băsescu că a salvat ţara de la soarta Greciei

Sebastian Bodu
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre faptul că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, aproape s-a "sinucis" politic în 2010, când a luat măsuri dure de austeritate, pentru a salva ţara de la soarta Greciei. Fostul şef ANAF, Sebastian Bodu, susţine că astfel de măsuri erau necesare, însă au fost brutal comunicate şi adoptate aleatoriu, fără o analiză prealabilă care să arate cât, cum şi de unde trebuie tăiat.

"Băi, frate, ia să mă mai scutească ăştia cu salvatorul nostru fost preşedinte, arătând exemplul Greciei. În 2009 România avea un deficit bugetar de 7,8% şi un grad de îndatorare de 23,6%, adică mult sub Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi, bineînţeles, Grecia, care avea 13,6% deficit şi 116% grad de îndatorare. Desigur, să nu uităm să îi "mulţumim" domului Tăriceanu care, în calitate de prim ministru, a aruncat cu bani în stânga şi în dreapta, cam cum au făcut foştii prim miniştri greci, în goană după voturi.

Este evident că erau necesare şi la noi măsuri de consolidare bugetară (adică de reduceri de cheltuieli publice), dar tăierile de pensii şi salarii anunţate erau mult disproporţionate în raport cu cifrele de mai sus. Cum reducerea pensiilor a fost declarată neconstituţională, s-a mărit TVA. Din păcate măsurile luate au fost nu doar brutal comunicate (asta e o chestiune, până la urmă, politică), măsurile luate au fost nu doar brutal comunicate care să arate cât, cum şi de unde trebuie tăiat", a declarat Sebastian Bodu.

Noi am tăiat 25% din salarii şi am majorat TVA cu 5 puncte procentuale pur aritmetic, pentru că, în opinia fostului şef ANAF, nu s-a luat în calcul efectul devastator asupra creşterii economice, astfel că economia a intrat imediat în recesiune şi, în mod natural, a rezultat o reducere proporţională a încasărilor bugetare.

"Aceste măsuri au fost anunţate de fostul preşedinte (nici măcar de fostul prim ministru, în sarcina căruia era, până la urmă, chestiunea respectivă), fără ca cineva să aibă nici cel mai mic habar de unde au venit cu aceste cifre, pentru că ele nu provin nici de la Ministerul de Finanţe, nici de la BNR. Mai departe, cifrele au fost prezentate reprezentanţilor misiunii FMI, cărora le-a căzut faţa, astfel că au întrebat de două ori: "sunteţi siguri"? Evident că nu se aşteptau la asemenea măsuri, potrivite Greciei dar nu României.

Aşadar costurile "trecerii României prin criza deficitelor suverane" s-a făcut cu costuri, cel mai probabil, nejustificate. Reiau, ca să nu fiu acuzat de ipocrizie, că astfel de măsuri trebuiau luate. Ceea ce eu contest este modul opac în care au fost stabilite. În mod normal acestea ar fi trebuit analizate şi răsanalizate, atât de reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ai BNR, cât şi ai Consiliului Fiscal şi ai mediului de afaceri şi apoi negociate cu FMI şi CE. Noi nu am avut decât o ieşire de la pupitrul prezidenţial, în care ni s-a comunicat rezultatul.", a precizat Sebastian Bodu.

Fostul şef ANAF a subliniat că nu vrea ca această poziţie să fie interpretată ca una pro Tsipras - "un clovn care, probabil, îşi va ruina ţara care, în momentul de faţă, nu are bani de pensii şi salarii nici pentru o singură lună".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne