Merkel vizitează Ankara pentru a discuta despre criza refugiaţilor

Cancelarul german Angela Merkel va călători în Turcia pentru a discuta despre noile măsuri pentru gestionarea afluxului de refugiaţi în UE. Vizita are loc într-un moment în care mii de refugiaţi speră să primească azil de-a lungul graniţei turco-siriene.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Merkel va avea discuţii cu premierul turc Ahmet Davutoglu şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan în capitala Ankara, sperând să găsească soluţii pentru încetinirea valului de refugiaţi. Merkel a susţinut cu tărie acordul de anul trecut dintre UE şi Turcia, în baza căruia Ankara va primi ajutoare financiare în valoare de 3 miliarde de euro. În schimbul acestor bani, Turcia va ajuta Europa să îşi protejeze graniţele.

Acordul, semnat în noiembrie 2015, urmăreşte să ofere ajutor financiar pentru întreţinerea celor 2,7 milioane de imigranţi sirieni deja sosiţi în Turcia. Dar în ultima săptămână zeci de mii de noi refugiaţi sirieni au sosit la graniţa cu Turcia, mulţi dorind să se adăpostească din calea bombardamentelor ce au loc în oraşul Alep.

Turcia şi-a închis graniţele şi a declarat că nu poate face faţă unei astfel de creşteri bruşte în privinţa numărului de refugiaţi. Totuşi, în condiţiile acumulării presiunii, Turcia şi-ar putea redeschide cu reţinere graniţele, în ciuda faptului că Ankara a anunţat că a atins capacitatea maximă pentru găzduirea imigranţilor.

Conducerea turcă a declarat deja, după semnarea acordului de anul trecut, că fondurile UE destinate Ankarei pentru gestionarea crizei refugiaţilor nu vor fi suficiente. Nu este clar dacă în timpul vizitei lui Merkel vor fi aduse în discuţie acorduri suplimentare pentru ajutoare financiare.

Un număr imens de refugiaţi a ajuns în Europa prin Turcia în 2015, Germania acceptând doar anul trecut peste 1,1 milioane dintre solicitanţii de azil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe