Merkel: UE ar trebuie să regândească parteneriatul energetic cu Rusia

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel susţine că are motive bune, în prezent, să continue parteneriatul energetic dintre Uniunea Europeană şi Rusia dar lucrurile s-ar putea schimba dacă Moscova continuă să încalce drepturile fundamentale.

Merkel, vorbind luni la o conferinţă de presă din Berlin, cu premierul Finlandei Alexander Stubb, a declarat că pe termen mediu şi lung ar putea fi necesar ca parteneriatul energetic ruso-european să fie revizuit.

”Există motive bune să continui parteneriatul energetic cu Rusia”, a declarat Merkel, adăugând că diferite ţări din UE au diferite nivele de dependenţă faţă de resursele de gaze naturale ruse.

”Nu este în obiectivul nostru să secţionăm complet dependenţa”, a declarat aceasta, notând că cooperarea în sectorul energetic este în interesul mutual al UE şi al Rusiei.

”În orice caz, noi trebuie bineînţeles să ne gândim la ceea ce s-ar putea schimba pe termen mediu şi lung când vine vorba de politici energetice, în cazul în care va exista o încălcare continuă a principiilor de bază”, a declarat aceasta, făcând referire la suveranitatea naţională.

Aceasta a adăugat că menţinerea presiunii asupra Rusiei este importantă, şi că Germania şi Finlanda au căzut de acord în această privinţă. Cancelarul german a mai adăugat că nu vede scopul relaxării sancţiunilor economice împotriva Rusiei, impuse din cauza politicii Moscovei referitor la Ucraina.

”Suntem din păcate departe de acest lucru”, a declarat aceasta.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au răcit treptat după ce conflictul din Ucraina a determinat UE să caute noi modalităţi prin care să-şi reducă dependenţa de gazul şi petrolul rus.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul şi petrolul UE, iar aproximativ 40% din acest gaz este furnizat prin Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe