Merkel susţine diplomaţia ucraineană şi plasează vina pe umerii Rusiei


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că încă speră la o soluţie diplomatică pentru criza ucraineană, în acelaşi timp accentuând faptul că vina cade pe umerii Rusiei datorită faptului că a anexat peninsula Crimeea şi a ales să ajute rebelii separatişti din Doneţk şi Lugansk.

“Prin anexarea Crimeei, încălcând legea internaţională, şi prin suportul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, Rusia încalcă integritatea teritorială a Ucrainei. Rusia a anexat Crimeea în martie 2014”, a declarat luni Merkel în cadrul unui discurs susţinut în Tokyo, potrivit Bloomberg.

Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au ajutat la intermedierea unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk, după 11 luni de lupte care au dus la moartea a peste 6.000 de oameni în estul Ucrainei.

În plus, conflictul ucrainean a aruncat Rusia în cel mai grav impas al său cu Uniunea Europeană şi aliaţii NATO, relaţiile lor ajungând la un nivel de tensiune întâlnit doar în timpul Războiului Rece.

Rebelii separatişti au deschis focul şi au bombardat forţele ucrainene de cel puţin 40 de ori în ultimele 24 de ore, a declarat luni Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, reporterilor aflaţi în Kiev. Patru soldaţi au fost răniţi, dar nu au existat morţi, a adăugat el. În plus, un pod de legătură între teritoriul ocupat de rebeli şi teritoriul ocupat de guvernul ucrainean a fost aruncat în aer în regiunea Lugansk.

Lisenko a declarat că forţele rebele se regrupează şi că guvernul de la Kiev nu deţine nicio informaţie dacă paramilitarii şi-au retras complet armamentul greu, conform prevederilor acordului de la Minsk.

Acesta a adăugat că Ucraina şi-a finalizat cel de-al 4-lea stadiu al retragerii de arme grele, însă “nu va lăsa complet neacoperită linia frontului” înainte să existe informaţii de încredere că rebelii s-au retras la rândul lor.

Diplomaţia lui Merkel

“Şi noi ne punem speranţele într-o soluţie diplomatică”, a declarat Merkel. “Din acest motiv eu, alături de preşedintele francez, Francois Hollande, şi de toţi ceilalţi parteneri europeni şi transatlantici, şi de asemenea alături de Japonia, am depus eforturi asupra implementării acordului de pace cu scopul de a depăşi această criză.”

Merkel, care a avertizat că UE şi NATO ar trebui să fie pregătite pentru o dispută îndelungată cu Moscova în privinţa Ucrainei, a declarat că puterile din afară nu au niciun drept să influenţeze direcţia de guvernare a Kievului, conform Bloomberg.

“Ucraina, la fel ca oricare altă ţară, are dreptul să hotărască în ceea ce priveşte propria cale în viitor, în deplină suveranitate”, a declarat Merkel.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.