Merkel se opune interzicerii tehnologiei Huawei în reţeaua 5G. Ignoră ameninţările din partea SUA

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

În ultimele luni, SUA a încercat să determine Germania să nu permită gigantului chinez în telecomunicaţii Huawei să participe la construirea infrastructurii reţelei germane de noua generaţie 5G, invocând subminarea securităţii naţionale şi chiar ameninţând că va reduce schimbul de informaţii cu Berlinul.

În discursul ţinut la Summitul anual pentru Soluţii Globale din Berlin, cancelarul german Angela Merkel s-a opus excluderii producătorului chinez Huawei de la dezvoltarea reţelei mobile 5G a ţării, sau a oricărei companii doar pentru că provine dintr-o anumită ţară. Pe lângă aceasta, ea s-a mai opus discutării publice a unor probleme sensibile, lucru care ar putea fi văzut ca un reproş la recentul avertisment al Washingtonului că ar putea restricţiona schimbul de informaţii în cazul în care Berlinul permite companiei Huawei să contribuie la dezvoltarea reţelei sale 5G.

“Există două lucruri în care nu cred. Primul, să discutăm public despre aceste probleme foarte sensibile privind securitatea. Al doilea, să excludem o companie pur şi simplu deoarece provine dintr-o anumită ţară”, a afirmat Merkel, citată de Bloomberg.

Merkel a insistat că “ar trebui să oferim oricui o şansă”, notând că “multe ţări” au folosit tehnologia Huawei.

“Guvernul a declarat că abordarea noastră nu este aceea de a exclude pur şi simplu o companie sau un actor ci, mai degrabă, să avem cerinţe” pe care competitorii trebuie să le respecte pentru tehnologia 5G, a precizat cancelarul german.

Compania Huawei, împreună cu ZTE, alcătuiesc vârful de lance al firmelor producătoare de echipamente de comunicaţii ale Partidului Comunist Chinez care conduce China cu o mână de fier. China este acuzată în dese rânduri de desfăşurarea de proiecte ample de spionaj, atât în ceea ce priveşte administraţia americană, cât mai ales companiile americane.

Furturile de tehnologie costă SUA aproximativ 5 trilioane USD anual, conform unor estimări.

Recent, agenţiile anglo saxone de informaţii, aşa numitul grup Five Eyes, a emis avertismente serioase privind pericolul folosirii echipamentelor Huawei în reţelele de 5G.

Merkel a încercat să minimizeze pericolul spionajului chinez, menţionând doar că legile din China diferă de cele din Europa - fără să vorbească despre caracterul masiv al spionajului chinez.

Potrivit cancelarului, guvernul german a decis ca în locul unei simple interdicţii să formuleze unele cereri cu privire la această tehnologie. “Şi apoi vom discuta cu partenerii noştri, deoarece ei au de asemenea ideile lor”, a adăugat aceasta.

Germania a lansat recent o ofertă privind unde 5G către companii precum Deutsche Telekom AG, Vodafone Group Plc şi Telefonica SA ca parte a eforturilor ţării de a reduce dependenţa de tehnologia mai veche. În mod paradoxal, Germania este este poziţionată după Qatar, Albania şi Republica Moldova în ceea ce priveşte viteza pe Internet, potrivit Bloomberg, iar modernizarea infrastructurii digitale a fost unul dintre obiectivele stabilite de guvernul lui Merkel.

În procesul dezvoltării reţelelor necesare din generaţia a cincea, Germania s-a confruntat cu presiuni din partea Statelor Unite pentru a interzice participarea Huawei în acest demers. Acestea includ avertismentele ambasadorului american în Germania, Richard Grenell, că SUA ar putea restricţiona schimbul de informaţii în cazul în care statul UE va folosi tehnologia Huawei în reţelele sale.

Numeroase ţări, inclusiv Marea Britanie, India şi Emiratele Arabe Unite, au ezitat să restricţioneze compania Huawei. Agenţia Federală pentru Reţelele din Germania a publicat pentru furnizorii de telecomunicaţii linii directoare mai dure privind securitatea, care necesită ca furnizorii de tehnologie 5G să fie "de încredere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe