Merkel: Restricţionarea imigraţiei de către Londra după Brexit va avea un "preţ"

Cancelarul german a avertizat în privinţa consecinţelor ce ar putea apărea în cazul în care Marea Britanie va restricţiona imigraţia din UE. Comentariul a avut loc după ce Nigel Farage a lansat propriul avertisment la adresa Parlamentului European.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a transmis miercuri un avertisment vag dar direcţionat către liderii britanici, pe fondul unor întrebări legate de modul în care Brexitul va afecta libera circulaţie a cetăţenilor în Europa.

Luând cuvântul la un eveniment organizat în Berlin pentru oficiali ai sindicatelor muncii, Merkel a declarat că, “în cazul în care guvernul britanic susţine că libera circulaţie a oamenilor nu mai este validă, acest lucru va avea un "preţ" în cadrul relaţiilor cu Marea Britanie”.

Merkel a declarat că, în cazul în care Londra va limita numărul cetăţenilor UE care vor putea pătrunde în Marea Britanie la doar 100.000 sau 200.000 de exemplu, “va trebui să ne gândim ce fel de obstacol creăm din partea europeană pentru a compensa acel lucru”. Ea a adăugat, totuşi, că un astfel de plan nu urmăreşte să fie “rău intenţionat”.

Libertatea de circulaţie între Marea Britanie şi UE rămâne o problemă centrală în negocierile pentru Brexit, în condiţiile în care susţinătorii separării Londrei de Bruxelles au declarat că imigraţia a fost unul dintre cele mai convingătoare motive pentru susţinerea acestei acţiuni.

Farage cere ca UE să se maturizeze

Nigel Farage, europarlamentar din partidul britanic eurosceptic, populist şi de dreapta UKIP care a condus eforturile pentru Brexit, şi-a avertizat colegii din Parlamentul European că Marea Britanie va părăsi masa negocierilor dacă Bruxelles-ul va continua să aibă un comportament agresiv.

“În orice altă parte a lumii civilizate, acest comportament ar fi considerat insolent şi intimidant”, a declarat Farage. “Ei bine, vă voi spune ceva; încercarea de a-i hărţui pe britanici prin aceste negocieri nu funcţionează din moment ce 68% dintre cetăţenii ţării doresc ca Brexitul să aibă loc”.

Farage a răspuns cu privire la presupuse scurgeri de informaţii după o întâlnire între premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker:

“Fie primim cereri mature şi rezonabile din partea Uniunii Europene, fie Marea Britanie va fi forţată să se retragă [din negocieri] înainte de sfârşitul acestui an”, a declarat Farage.

Mai mult, potrivit unui document schiţat de conservatorii premierului britanic May şi care va fi publicat înaintea alegerilor anticipate britanice din 8 iunie, imigranţilor proveniţi din ţări non-UE le va fi mai greu să pătrundă în Marea Britanie.