Merkel pune piciorul în prag: "Este exclusă o anulare a datoriilor Greciei"


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a exclus orice anulare a datoriilor Greciei - obiectiv asumat de noul premier grec Alexis Tsipras - evidenţiind că băncile şi creditorii au şters deja sume semnificative din datoriile acestei ţări. Cu toate acestea, liderul german susţine că nu vrea ca Grecia să părăsească zona euro, relatează BBC.

Partidul grec de stânga Syriza a câştigat alegerile weekend-ul trecut, promiţându-le oamenilor că va anula jumătate din datoria ţării. Noul ministrul de Finanţe a declarat că "troica" - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - care supraveghează datoriilor Greciei este un "comitet putred".

Noul ministru Finanţelor, Yanis Varoufakis, a refuzat să lucreze cu troica pentru a renegocia clauzele de salvare şi a început deja să respingă măsurile de austeritate cerute de creditori guvernului anterior.

Între timp, Comisarul pentru afaceri economice şi financiare ale Uniunii Europene, Pierre Moscovici, a declarat că Grecia ar trebuit să-şi onoreze angajamentele sale anterioare, deşi şi-a exprimat speranţa ca ţara să rămână în zona euro.

Angela Merkel a declarat pentru Hamburger Abendblatt că nu prevede o anulare a datoriilor, în contextul în care "creditorii privaţi deja au şters voluntar datorii, băncile au redus deja miliarde din datoria Greciei."

Grecia are încă o datorie de 315 miliarde de euro - aproximativ 175% din produsul intern brut – deşi au fost şterse nişte datorii în renegocierea din 2012 cu creditorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.