Merkel permite investigarea unui actor de comedie german pentru a-i face pe plac preşedintelui turc

Cancelarul german Angela Merkel a permis autorităţilor germane să lanseze o investigaţie împotriva umoristului Jan Böhmermann. Preşedintele turc Erdogan a cerut anchetarea actorului de comedie german, susţinând că a fost insultat într-un poem al acestuia.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

În cadrul unei conferinţe de presă anticipate, cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că procurorii ar trebui să analizeze acuzaţiile împotriva lui Jan Böhmermann. Satiristul a difuzat un poem care aparent l-ar fi insultat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

“Guvernul german va da acordul pentru cazul respectiv”, a susţinut Merkel, subliniind faptul că decizia nu are legătură cu fondul cazului împotriva lui Böhmermann.

De asemenea, Merkel a anunţat, vineri, că guvernul va prezenta o propunere de modificare a legii actuale, care incriminează insultarea şefilor de stat străini.

Erdogan a depus plângere împotriva lui Böhmermann pentru că l-ar fi insultat în calitate de şef de stat străin, lucru care este sancţionat de legea germană. Pentru lansarea unei investigaţii împotriva lui Böhmermann, ancheta are nevoie de aprobarea guvernului german.

Dacă este găsit vinovat de defăimare personală, umoristul german ar putea primi un an de închisoare, iar pentru acuzaţia de insultarea unui şef de stat străin, poate lua până la 5 ani.

Böhmermann a prezentrat poemul său despre Erdogan, care conţine referinţe sexuale, în urmă cu două săptămâni în timpul show-ului de comedie transmis de postul german de televiziune ZDF. Poemul ar fi trebuit să ilustreze ceea ce nu ar fi permis în Turcia, spre deosebire de o melodie anterioară care l-a ridiculizat pe Erdogan într-un limbaj mai blând.

Anterior, Merkel a afirmat că melodia satirică este protejată de dreptul la libertatea de exprimare, însă ulterior a criticat poemul lui Böhmermann considerându-l ofensiv în mod deliberat.

Deşi ZDF a susţinut că poemul este “permis” conform legii germane, a şters totuşi din arhiva sa online materialul video cu poemul.

Cazul lui Böhmermann a creat o situaţie diplomatică neplăcută pentru Merkel, care a trebuit să apere libertatea de exprimare în Germania şi să minimalizeze influenţa politică a Turciei asupra Berlinului, în condiţiile în care cele două ţări colaborează la implementării unui acord UE-Turcia privind refugiaţii.

În 23 aprilie Merkel va călători în Turcia împreună cu oficiali de rang înalt ai UE pentru a analiza nivelul de implementare a acordului şi situaţia fluxului de migranţi în Europa.