Merkel militează pentru acordul nuclear iranian. Denunţă o “nouă formă” de antisemitism în ţară

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Angela Merkel a apărat acordul nuclear iranian şi a avertizat în privinţa unei “alte forme” a antisemitismului. În ciuda unor neînţelegeri politice ocazionale, cancelarul a reiterat “eterna responsabilitate” a Germaniei faţă de Israel.

Cancelarul german Angela Merkel a apărat acordul nuclear cu Iranul într-un interviu la un canal de televiziune israelian, susţinând că acesta este de preferat decât să nu existe niciun acord.

Comentariile acesteia difuzate duminică de Channel 10 evidenţiază neînţelegerile dintre Germania şi premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la acordul nuclear. Netanyahu a criticat dur acordul susţinând că nu este suficient pentru a restrânge ambiţiile nucleare ale Teheranului.

“Premierul Netanyahu consideră că acordul nuclear cu Iranul nu oferă securitatea dorită de Israel. Credem că este mai bine să avem acest acord, chiar dacă nu este perfect, decât niciun acord. Vom continua să discutăm despre acest lucru, însă Germania va monitoriza foarte îndeaproape [situaţia] pentru a se asigura că acest acord va fi îndeplinit”, a declarat Merkel.

Acordul din 2015 încheiat între Iran şi mai multe puteri mondiale, inclusiv Germania şi SUA, cere Teheranului să îşi restricţioneze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse pe fondul temerilor că Iranul ar urmări să dezvolte un arsenal nuclear – lucru negat de iranieni.

“Un nou fenomen”

Dar acordul nuclear nu a fost singurul subiect pe agenda discuţiilor. Merkel a denunţat de asemenea “o altă formă a antisemitismului” care apare în Germania.

“Avem un nou fenomen, în condiţiile în care avem mulţi refugiaţi şi printre ei există, de exemplu, persoane de origine arabă, şi ei aduc o altă formă de antisemitism în ţară”, a afirmat cancelarul german.

În ultimul an, Germania a înregistrat o amplificare a atacurilor antisemite. În urmă cu câteva zile, un material video în care un refugiat sirian atacă un bărbat, în timp ce îl numeşte evreu în limba arabă, a declanşat un val de nemulţumire publică în Berlin. Suspectul s-a predat ulterior poliţiei berlineze.

“Faptul că nicio creşă, nicio şcoală, nicio sinagogă nu poate fi lăsată fără protecţie poliţienească este deprimant”, a adăugat Merkel.

Germania şi coloniile evreieşti

În interviul ei, Merkel a discutat de asemenea despre neînţelegerile dintre Israel şi Germania cu privire la planul guvernului Netanyahu de a extinde coloniile în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, zone pe care palestinienii le revendică pentru un viitor stat independent al lor.

“Cred că situaţia generează dureri de cap din cauza faptului că soluţia cu două state nu devine mai posibilă prin politica de construire a coloniilor”, a precizat ea.

Totuşi, cancelarul german a menţionat că în ciuda neînţelegerilor politice, Germania va avea întotdeauna o relaţie specială cu Israelul “care izvorăşte din eterna responsabilitate pe care o purtăm pentru Haşoa”, folosind cuvântul evreiesc pentru Holocaust.