Merkel, Macron şi Putin: acordul privind pacea ucraineană trebuie implementat cuprinzător

Liderii din Germania, Franţa şi Rusia au convenit ca acordul de pace de la Minsk privind soluţionarea conflictului est-ucrainean ar trebui implementat într-o manieră cuprinzătoare.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

Descrierea întâlnirii dintre cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin la Summitul G20 din Hamburg nu a sugerat niciun progres semnificativ în ceea ce priveşte acţiunile de instaurare a păcii în estul Ucrainei.

Rolul Moscovei în conflictul ucrainean – care a început în aprilie 2014 între forţele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia - a determinat Occidentul să adopte o serie de sancţiuni împotriva Kremlinului.

Un acord de încetare a focului a fost intermediat în 2015 la Minsk de către Germania şi Franţa, împreună cu Rusia şi Ucraina, cu scopul de a pune capăt luptelor.

Dar ostilităţile au continuat în acest conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

SUA şi Uniunea Europeană au acuzat Moscova şi separatiştii că nu şi-au respectat obligaţiile prevăzute de acordul de la Minsk – inclusiv retragerea armamentului greu de pe linia frontului est-ucrainean şi restaurarea controlului guvernului din Kiev asupra punctelor de trecere a frontierei cu Rusia.

Dar, în ciuda unor dovezi substanţiale privind suportul Moscovei, Rusia a negat acuzaţiile formulate de Washington, Bruxelles, Kiev şi NATO că ar susţine separatiştii cu luptători şi arme.

Pe de altă parte, Kremlinul a acuzat în mai multe rânduri guvernul ucrainean că, la rândul său, nu îşi respectă obligaţiile prevăzute de acordul din 2015.

“A existat un consens că regimul de încetare a focului propus în acordul de la Minsk ar trebui să fie implementat în mod cuprinzător”, a declarat un oficial german mass mediei după întâlnirea dintre Merkel, Macron şi Putin.

Un al doilea oficial german a precizat pentru RFE/RL că principalul obiectiv al discuţiilor dintre cei trei lideri a fost acela de a-l pune la curent pe proaspăt alesul preşedinte francez în legătură cu discuţiile dintre Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina pe tema implementării acordului de la Minsk.

În plus, Merkel şi Macron au discutat despre securitatea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care lucrează în estul Ucrainei.

SUA a acuzat în 22 iunie separatiştii pro-ruşi că desfăşoară în estul Ucrainei o campanie de violenţe şi hărţuire a observatorilor OSCE cu scopul de a-i împiedica să raporteze despre încălcarea acordului de pace.

Discutând sâmbătă la Moscova cu reporterii, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că implementarea acordului de la Minsk a fost prea lentă şi că este necesar un regim adevărat de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe