Merkel încheie o pace fragilă cu CSU privind imigraţia în Germania

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte imigraţia cu ministrul de Interne, Horst Seehofer, care este lider al partidului Uniunea Creştin Socială din Bavaria (CSU), potrivit AFP.

“Am ajuns la un acord după negocieri foarte intense”, a declarat Seehofer, după câteva ore de discuţii.

Ministrul german de Interne a renunţat la ideea de a demisiona după negocieri intense cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, precizând că cele două partide conservatoare au înăsprit controalele la frontieră, după cum a cerut el.

Seehofer a confirmat în cursul zilei de luni că dorea să demisioneze din funcţia de premier şi lider al CSU şi a făcut presiuni pentru adoptarea unei politici mai dure privind imigraţia, de a reduce numărul de noi imigranţi care sosesc în Germania.

În schimb, Merkel a afirmat, potrivit Reuters, că Berlinul va reţine în centre speciale de tranzit imigranţii fără forme legale care au fost înregistraţi în alte state UE. Aparent, Merkel a subliniat faptul că acordul dintre CSU şi CDU va asigura libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, va permite Germaniei să ia “măsuri naţionale” pentru a limita numărul de imigranţi care doresc să intre pe teritoriul său.

“Pe de o parte, dorim să creăm centre de tranzit în Germania şi de acolo să trimitem înapoi [imigranţi] în acord cu statele de unde au venit solicitanţii de azil şi unde au fost deja înregistraţi”, a declarat Merkel, citată de Reuters. Cancelarul german a adăugat că, “în acest fel, spiritul parteneriatului din Uniunea Europeană este păstrat şi, în acelaşi timp, este un pas important pentru ordonarea şi controlul migraţiei secundare. Din acest motiv, cred că am ajuns la un compromis bun după negocieri dure şi zile dificile”.

“Exact acest lucru a fost important pentru mine”, a mai precizat Merkel, citată luni de publicaţia germană Der Tagesspiegel, adăugând că acordul cu CSU reglementează doar migraţia secundară.

În ultimele săptămâni, Seehofer a cerut o politică mai strictă pentru protejarea frontierelor ţării şi a propus returnarea imigranţilor care au fost deja înregistraţi ca solicitanţi de azil în alte ţări UE sau cărora li s-a respins cererea de azil. Merkel a cerut o soluţie europeană la această problemă şi în weekend a afirmat pentru ZDF că acordul încheiat cu liderii UE în cadrul unui summit desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute corespunde viziunii CSU asupra politicii de imigraţie.