Merkel ia în considerare noi parteneri după destrămarea alianţei de guvernare

Cancelarul german Angela Merkel a căutat luni posibili parteneri de coaliţie, la o zi după ce blocul conservator CDU/CSU a fost slăbit de sprijinul redus obţinut în alegerile naţionale.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Victoria lui Merkel în alegerile de duminică a fost de asemenea umbrită şi de reuşita unui partid de extremă dreapta – Alternativa pentru Germania – de a intra în Parlament pentru prima dată în peste 50 de ani.

Conform rezultatelor, Uniunea Creştin Democrată a cancelarului Merkel este singurul partid capabil să conducă un nou guvern.

Dar social democraţii de centru-stânga (SDP), partenerii lui Merkel din 2013 în “marea coaliţie” formată din cele două partide care au guvernat în Germania, au promis că vor intra în opoziţie după ce au suferit o înfrângere dură.

Thomas Oppermann din SDP a declarat luni că partidul “nu va participa la discuţii pentru formarea unei coaliţii, deoarece alegătorii au decis că locul social democraţilor este în opoziţie”.

Astfel, Merkel şi aliaţii săi sunt nevoiţi să studieze posibilitatea unei coaliţii din trei parteneri, cu Partidul Democraţilor Liberi şi Partidul Verzilor, care are înclinaţii tradiţionale de stânga.

Cu un Parlament divizat între 6 partide, procesul formării unui guvern de coaliţie ar putea dura câteva luni.

Dar Merkel a declarat luni că se aşteaptă să formeze o alianţă de guvernare înainte de Crăciun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe