Merkel deschide uşa pentru participarea firmei Huawei la licitaţiile 5G

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (John MacDougall/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că Germania are nevoie de garanţia că gigantul chinez Huawei Technologies nu va preda date statului comunist chinez înainte ca furnizorul de echipamente de telecomunicaţii să poată participa la construirea reţelei germane 5G, potrivit Reuters.

În timpul unei vizite în Japonia, Merkel a afirmat că, din cauza temerilor legate de securitate, este important să discute cu guvernul chinez, astfel încât “compania să nu predea pur şi simplu date statului” comunist.

Ea a declarat studenţilor la Universitatea Keio că securitatea este importantă în cazul în care firmele doresc să lucreze în Germania şi trebuie clarificat faptul că statul chinez nu poate accesa toate datele din produsele chinezeşti.

Huawei se confruntă în prezent cu un val de monitorizare internaţională din cauza legăturilor sale cu guvernul chinez şi a suspiciunilor că Beijingul ar putea folosi tehnologia Huawei pentru spionaj, lucru negat de gigantul în telecomunicaţii.

Guvernul german încă nu a ajuns la o poziţie comună cu alte ţări în ceea ce priveşte excluderea Huawei de pe piaţa sa pe motive legate de securitatea naţională.

Remarcile lui Merkel au fost făcute după ce Departamentul de Justiţie american a dezvăluit recent acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului său financiar, Meng Wanzhou.

Meng a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie, iar acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA. Cazul a deteriorat relaţiile chineze cu SUA şi Canada.

Gigantul chinez Huawei este acuzat de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Fiica fondatorului Huawei, Meng, locuieşte în prezent într-una dintre locuinţele familiei sale în Vancouver şi aşteaptă decizia unei instanţe canadiene privind cererea de extrădare. O audiere urmează să aibă loc în 6 februarie.

Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

Ascensiunea Huawei pe piaţa globală a telecomunicaţiilor a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

Gigantul chinez a fost deja exclus de pe piaţa americană, iar Australia şi Noua Zeelandă au blocat implicarea gigantului hi-tech chinez în construirea reţelelor 5G. În plus, Japonia intenţionează să interzică achiziţiile de echipamente Huawei şi ZTE pentru a consolida sistemele de protecţie împotriva scurgerilor de informaţii şi a atacurilor cibernetice.