Merkel: Acţiunile Rusiei ar putea destabiliza Europa după două războaie mondiale

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (RONNY HARTMANN / AFP / Getty Images)

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a criticat dur atitudinea preşedintelui rus Vladimir Putin faţă de conflictul din Ucraina şi a îndemnat Uniunea Europeană (UE) şi SUA să adopte o poziţie comună faţă de Rusia, informează Deutsche Welle.

În timpul unui discurs susţinut luni la Institutul Lowy pentru Politici Internaţionale (Australia), cancelarul german a îndemnat Europa şi SUA la acţiuni hotărâte şi la unison faţă de atitudinea Moscovei, pentru soluţionarea conflictului ucrainean. Şefa guvernului de la Berlin l-a criticat aspru pe liderul rus Vladimir Putin şi a atenţionat în legătură cu 'marele incendiu' care ar putea izbucni în Europa din cauza situaţiei din Ucraina.

Potrivit Angelei Merkel, Rusia continuă să se ghideze după vechiul mod de gândire, în categorii de 'sfere de influenţă', ceea ce duce la nerespectarea dreptului internaţional. Acest lucru, potrivit cancelarului federal, 'pune sub semnul întrebării pacea din Europa, după două războaie mondiale şi un război rece' şi îşi găseşte continuarea în 'influenţa exercitată de Rusia asupra destabilizării situaţiei din estul Ucrainei'.

Angela Merkel a subliniat că un mod de gândire în categorii de 'sfere de influenţă' nu trebuie să se impună.

În acelaşi timp, Merkel nu a exclus o soluţionare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute şi în continuare căi diplomatice pentru ieşirea din criză. Cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancţiuni faţă de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

Referindu-se la catastrofa aviatică a cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, Angela Merkel a atras atenţia asupra caracterului global al crizei ucrainene. 'Criza din Ucraina nu este în niciun caz o problemă regională. Din acest exemplu vedem: ea se referă la noi toţi', a subliniat cancelarul german, adăugând că vede riscuri de pe urma acţiunilor Rusiei în special pentru Republica Moldova, Georgia şi Serbia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe