Memorandum secret privind Brexitul sugerează că Londra nu va putea rămâne pe piaţa unică a UE

Un memorandum scris de mână privind Brexitul, care sugerează că Marea Britanie doreşte “să-şi obţină prăjitura şi să o mănânce”, a declanşat speculaţii legate de probabilitatea ca guvernul britanic să fi dezvăluit pentru prima dată detalii cu privire la strategia sa de negociere.
O porţiune a memorandului secret britanic privind Brexitul.
O porţiune a memorandului secret britanic privind Brexitul. (Captură Foto)

Memorandumul susţine că este “improbabil” ca Marii Britanii să i se ofere şansa de a rămâne pe piaţa unică europeană după ce va părăsi Uniunea Europeană (Brexit), potrivit The Telegraph.

Downing Street a insistat că memorandumul nu este un “document guvernamental”, adăugând că acesta nu “reprezintă poziţia Marii Britanii în relaţie cu negocierile privind Brexitul”. Totuşi, sursele au refuzat să spună cine a participat la întâlnire.

Documentul s-a aflat la un consilier al lui Mark Field, vicepreşedinte al Partidului Conservator, după o întâlnire pe Downing Street. Julia Dockerill, şefa sa de personal, a fost fotografiată având documentul asupra ei în timp ce a părăsit întâlnirea.

Documentul mai susţine că “implementarea” Articolului 50, care declanşează în mod oficial negocierile pentru Brexit, va fi probabil “dificilă”.

Greg Clark, secretar britanic pentru afaceri, a declarat marţi că nu recunoaşte conţinutul memorandumului.

El a declarat la emisiunea Today a postului BBC Radio 4: “Sunt interesat şi amuzat să văd documentul deoarece acesta nu reflectă niciuna dintre conversaţiile la care am participat pe Downing Street”.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE, “doreşte să vadă mai întâi cum arată acordul”, dar memorandumul sugerează că Marea Britanie “nu va furniza detalii suplimentare”. Documentul susţine că un acord în ceea ce priveşte producţia este “relativ necomplicat” dar un acord referitor la servicii, care include şi sectorul financiar, va fi probabil “mai dificil” de realizat.

Documentul mai susţine că Londra va urmări probabil un acord comercial de tiplul “Canada plus” cu Uniunea Europeană, adăugând că nu ar fi o idee bună ca Marea Britanie să rămână membră a Zonei Economice Europene.

Memorandumul pare să redea o discuţie despre perspectiva unui acord comercial cu Norvegia, care este membră a Zonei Economice Europene.

Conform unor surse, memorandumul mai include comentarii făcute în timpul unei întâlniri dintre oficialii Partidului Conservator şi reprezentanţii partidului olandez de guvernământ VVD.

Field, care este vicepreşedinte al Partidului Conservator pe probleme de afaceri internaţionale, a discutat cu politicienii olandezi în cadrul unei întâlniri în Downing Street. O sursă a minimalizat importanţa întâlnirii, susţinând: “Acestea sunt notiţe ale unei întâlniri interne a partidului – câteva notiţe”.

Premierul britanic Theresa May a refuzat în repetate rânduri să ofere detalii privind strategia sa, insistând că nu va oferi comentarii asupra procesului de ieşire din Uniunea Europeană de teamă că acel lucru ar diminua avantajul britanicilor.

May urmăreşte să declanşeze Articolul 50 şi să înceapă procesul oficial de negociere a Brexitului până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, urmând ca Marea Britanie să părăsească UE în aprilie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe