Membru Platforma DA: Alegerile prezidenţiale riscă să fie compromise

În ultima perioadă tot mai des putem auzi că în Republica Moldova s-a instaurat un regim autoritar, lucru care ar putea deveni o adevărată provocare pentru cetăţeni în perioada electorală şi în timpul alegerilor prezidenţiale.
Membri ai Platformei DA, conferinţă de presă 26 mai 2016
Membri ai Platformei DA, conferinţă de presă 26 mai 2016 (Epoch Times România)

Cu cât se apropie ziua alegerilor prezidenţiale, cu atât creşte şi tensiunea la Chişinău. În urma unei hotărâri a Curţii Constituţionale din Moldova, potrivit căreia preşedintele va fi ales prin vot direct, până acum nu a fost stabilită modalitatea desfăşurării alegerilor prezidenţiale, deşi au rămas mai puţin de cinci zile până la expirarea termenului limită pentru acest lucru care trebuie făcut cu şase luni înainte de data alegerilor.

Luând în considerare acest lucru şi faptul că după doi ani de la desfăşurarea recensământului, încă nu au fost făcute publice rezultatele, astfel că nu se cunoaşte numărul real al cetăţenilor, mai ales al celor cu drept de vot, mai mulţi membri ai Platformei Demnitate şi Adevăr au organizat o conferinţă de presă, prin intermediul căreia au expus mai multe nereguli ale sistemului electoral.

„Nimeni nu mai pune astăzi la îndoială că în Republica Moldova orice acţiune nobilă, orice exerciţiu democratic poate fi profanat de guvernarea care are acces la putere prin fraude. Să nu ne facem iluzii. Alegerile oricând vor avea loc riscă să fie compromise pentru că acesta este scopul urmărit de actuala guvernare. Există suficiente argumente, dovezi deja care ne conving că alegerile care ar trebui să aibă loc pot fi, şi cu siguranţă vor fi compromise”, a declarat secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan.

Fraudarea alegerilor, indiferent de scrutin, nu este o noutate pentru Republica Moldova, este de părere liderul Platformei DA, Andrei Năstase, prezent şi el la conferinţa de presă. Mai mult decât atât, potrivit acestuia, fraude electorale au fost identificate de fiecare dată, dar în final nu a fost nimeni sancţionat, întrucât cei care s-au aflat la guvernare erau interesaţi de rezultatul acestor fraude.

Preşedintele Partidului Platforma DA (PPDA) încearcă să „atragă atenţia cetăţenilor RM şi a partenerilor de dezvoltare la circumstanţele în care actualul regim oligarhic poate frauda alegerile prezidenţiale chiar la etapa întocmirii listelor electorale”.

În urma unor calcule efectuate de mai mulţi experţi din Moldova, s-a constatat că, „Listele electorale administrate de Comisia Electorală Centrală (CEC) care se bazează pe registrul de stat al alegătorilor sunt absolut ireale ca număr de alegători şi conţin sute de mii de suflete moarte”, a afirmat Năstase, bazându-se pe fapte reale întâlnite în timpul alegerilor din 30 noiembrie 2014.

„Pe data de 2 decembrie 2014, în conformitate cu informaţia difuzată de CEC au fost depistate 68.560 de buletine de vot nevalabile, iar pe data de 3 decembrie această cifră s-a micşorat până la 57436, cu aproape 10 mii de buletine mai puţin. Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii ani nu au fost organizate exitpolurile care ar fi prezentat rezultatele reale ale alegerilor”, a precizat avocatul.

După cum am menţionat, datele ultimului recensământ nu au fost făcute publice, astfel că în Moldova se atestă aproape 4 miloane de cetăţeni. Pe de altă parte, tot mai mulţi experţi afirmă că, de fapt cifra reală a populaţiei stabile din RM este de aproximativ 2,5 mln. „Respectiv, numărul real al alegătorilor este de cca 2 mln. Diferenţa dintre această cifră şi cea oficială a CEC constituie peste 1 mln cetăţeni, adică peste 50% din numărul de alegători”, se arată intro declaraţie a Platformei.

Lucrurile au devenit şi mai clare atunci când, în perioada colectării semnăturilor pentru organizarea referendumului constituţional, activiştii Platformei DA au constatat că pe teritoriul dintre Prut şi Nistru există sute de sate în care minimum jumătate din gospodării nu sunt locuite în prezent.

„Toate cele expuse mai sus confirmă faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot. Se acţionează în perfectă concordanţă cu afirmaţia stalinistă conform căreia nu contează cine câştigă alegerile este important cine numără voturile”, a adăugat Năstase.

Organizatorii conferinţei de presă au ţinut să reitereze că pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie vor insista pe „desemnarea unui candidat unic din partea forţelor anti-oligarhice, c-o fi de dreapta, de stânga, de centru, important e să fie pro-reformă, dispuse să facă schimbarea în bine în R. Moldova, astfel încât să fie simţită de cetăţeni”.

”Statul Republica Moldova are un singur duşman mare – regimul Plahotniuc, bazat pe corupţie, linşaj, şantaj, hoţii, furturi de miliarde, devalizări a bugetului de stat. Împotriva acestui regim criminal trebuie să aplicăm mijloace legale, constituţionale prin care să putem să-l stârpim. Preşedinţia nu este soluţia, însă prin câştigarea funcţiei de preşedinte am putea apropia schimbarea”, a conchis liderul PPDA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe