Membru CNA: Suspendarea emisiei Realitatea TV, o prelungire în forţă a intervenţiei Jandarmeriei din 10 august

CNA-ul a decis, în şedinţa de marţi, sancţionarea postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei, timp de 10 minute. Această decizie este o prelungire în forţă a intervenţiei Jandarmeriei din 10 august, scopul fiind să se pună pumnul în gură celor care vorbesc lucruri ce nu sunt pe placul puterii, consideră Dorina Rusu, membru al CNA.
Protest
Protest (Mihuţ Savu)

Consiliul Naţional al Audiovizualui este nu politizat ci foarte politizat iar decizia de suspendare a emisiei postului Realitatea pentru modul în care a reflectat evenimentele legate de protestul din 10 august arată foarte clar folosirea forţei pentru a se pune pumnul în gură celor care vorbesc despre nişte realităţi incomode puterii, susţine Dorina Rusu, unul dintre singurii trei membri ai CNA care n-a fost numit, ca să o cităm, într-o formă sau alta, de PSD.

Potrivit Dorinei Rusu, ieri am asistat practic la o prelungire în forţă a intervenţiei Jandarmeriei din 10 august.

Contactată de Epoch Times pe subiectul deciziei luate marţi de instituţia care ar trebui să fie, teoretic, "garant al interesului public" în domeniul audiovizualului, Dorina Rusu a explicat că CNA a acţionat cu dublă măsură şi a luat o decizie cu caracter abuziv. Şi, evident, politic. Mai mult, în viitor am putea asista şi la alte astfel de decizii pronunţate împotriva televiziunilor incomode puterii, că tot a spus cel care a propus suspendarea emisiei postului Realitatea că CNA-ul trebuie să fie mai dur.

Doamna Rusu a mai precizat că un alt membru al CNA, Alexandru Kocsis-Cristea a făcut cerere pentru rediscutarea sancţiunii aplicate Realitatea TV. Nu se ştie încă dacă cererea va fi aprobată sau nu. Solicitarea urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţei de mâine.

Redăm principalele declaraţii ale Dorinei Rusu:

Decizia pronunţată de CNA este abuzivă

"(Decizia suspendării emisiei n.r.) mi se pare abuzivă, mi se pare că e o prelungire în forţă a intervenţiei Jandarmeriei din 10 august, asta am zis şi în şedinţă, mi se pare o modalitate de a arăta forţa, de a arăta că ai putere, indiferent de care e contextul, care e realitatea. Exact ce s-a întâmplat astă-vară cu intervenţia Jandarmeriei, s-a întâmplat ieri la CNA."

Scopul arătării forţei - să se pună pumnul în gură celor care vorbesc despre realităţi incomode puterii

(...) să nu se mai vorbească de lucrurile despre care Realitatea a vorbit. Pentru că au fost invocate ieri, în şedinţă, de foarte multe ori fragmente din emisiuni legate de atacuri la adresa PSD-ului, de acuzaţiile la adresa Jandarmeriei, de acuzaţii legate de gazul care a fost folosit... şi toate lucrurile de tipul ăsta, deci au fost de multe ori chestii politice invocate. Eu nu contest faptul că Realitatea a sărit calul uneori, a folosit limbaj injurios, sunt nişte încălcări, dar felul în care a avut loc ieri şedinţa şi felul în care s-a votat arată foarte clar că folosirea forţei pe care o are CNA-ul acum, de fapt a majorităţii din CNA, căci CNA are o majoritate pe care o ştim cu toţii pentru a pune pumnul în gură unor oameni care vorbesc despre nişte realităţi, pentru că o sancţiune puteau să dea, dar nu în felul acesta.

CNA acţionează cu dublă măsură

De când sunt eu în CNA (4 ani), cred că s-a întâmplat de două ori să fie suspendată emisia unui post TV dar numai pentru depăşirea timpului de publicitate, nu pentru chestiuni editoriale.

Aş vrea să mai spun că în şedinţa de ieri s-a discutat un pachet, s-a discutat şi de România TV, pentru protestele din 10 august, dar şi despre Antena 3. La Antena 3 eu am propus sancţiune 35.000 de lei dar am fost singura care am votat. Cristina Pocora e în concediu de maternitate, Alex Kocsis a avut o zi de concediu. Aşa că eu am fost singura care a propus sancţiune pentru Antena 3, pentru felul în care a relatat protestele din 10 august, pentru ce a spus în timpul, înainte şi după proteste.

Evident, vorbim de dublă măsură din moment ce Antena 3 nu a fost sancţionată iar România TV a fost sancţionată doar cu 15.000 de lei pentru nişte acuzaţii foarte grave, s-au spus tot felul de aberaţii, de lucururi nedovedite, de minciuni. Şi România TV a fost sancţionată cu amendă mică, Antena 3 deloc pe când Realitatea cu suspendarea emisiei.

CNA-ul este politizat foarte tare

CNA-ul este politizat foarte tare. Trei dintre cei 11 membri sunt numiţi, într-o formă sau alta, de PSD. Dacă aţi veni să vedeţi cum se discută când e vorba de emisiuni politice, o să vă daţi seama că e politizat, se vede foarte clar că aşa cum există majoritate în Parlament, aşa există şi în CNA, e acelaşi tip de a se raporta la ce se întâmplă în jur.

Dacă lucrurile nu se schimbă, eu nu cred că CNA-ul poate fi o instituţie credibilă. Eu n-am crezut cu adevărat dar am sperat că acum, cu noua componenţă se vor mai schimba lucrurile. Dar uitaţi că acum, prima mare decizie a CNA-ului în noua sa componenţă a fost asta...

Majoritatea la putere se foloseşte de instituţiile statului, îşi pune oameni servili, oameni care să facă ceea ce... eu nu ştiu dacă pe colegii mei îi sună cineva, de exemplu, dar ştiu clar că ei gândesc în termenii în care gândeşte PSD-ul. Felul în care se discută în CNA este exact acelaşi pe care-l aud la PSD. Aşa că nu mai e nevoie să îi sune, căci ei gândesc la fel.

CNA-ul îşi propune să fie mai dur... e posibil orice, să fie sancţionate în continuare posturile care sunt incomode

Ieri, colegul meu care a făcut propunerea a spus că noul CNA îşi propune să fie mai dur, să rezolve problemele, să se înceteze cu încălcările legislaţiei. E posibil orice. Nu ştiu dacă se va întâmpla sau nu, dar teama mea e că va fi mai ales împotriva anumitor posturi, nu a tuturor. Or să fie unii colegi de-ai mei care vor spune "noi suntem obiectivi, noi sancţionăm şi Antena 3, şi România TV", dar în toate momentele când a fost vorba de chestiuni grave, proteste, se împart apele... chiar dacă în unele cazuri pot spune unii dintre ei că au propus sancţionarea Antena 3 sau RTV, în momente grave se vede cum gândesc, care e starea de spirit în CNA, aşa că e posibil orice, să fie sancţionate în continuare posturile care sunt incomode.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne