Membru CNA: Mă dezgustă modul în care unele televiziuni promovează personaje cu caracter grobian, pe post de naţionalişti

Unul dintre membrii CNA, Valentin Jucan, se declară dezgustat de modul în care unele televiziuni promovează "naţionalismul" şi personaje cu caracter grobian, pe post de naţionalişti.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

Unele televiziuni împing retorica anti-europeană prin toate ştirile pe care le difuzează, seamănă îndoială faţă de valorile europene, occidentale şi fac un mare serviciu Rusiei şi propagandei acesteia. Cu alte cuvinte, dovedesc că, prin agenda pe care o au, nu sunt capabile să susţină interesul legitim al României, a atras atenţia miercuri seară, pe contul său de Facebook, Valentin Jucan, unul dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"Urmăresc modul în care campania electorală se desfăşoară în audiovizual. Urmăresc evoluţiile încă de acum mai bine de jumătate de an fiindcă, de fapt, campania electorală la TV este în toi de foarte multe luni. Dintre toate personajele sinistre găzduite de unele platouri de televiziune, de departe cel mai nociv cred că este Marian Munteanu. Cunoscătorii îi ştiu adevăratul trecut şi intenţiile actuale.

Nu contest dreptul lui Munteanu de a candida la orice funcţie publică. Ceea ce consider ca fiind dizgraţios este modul în care unele posturi de televiziune s-au chinuit şi se chinuie să scoată acest personaj în lumina reflectoarelor, sprijinindu-l, chiar, în formarea unui partid naţionalist", a declarat Valentin Jucan.

Cel puţin la fel de periculos şi distructiv pentru viitorul pro-european al României este, în opinia membrului CNA, şi modul în care aceste apariţii au fost susţinute de analişti şi fel de fel de invitaţi care habar nu aveau despre ce vorbesc, care nu cunoşteau o iotă despre ce în seamnă cu adevărat "naţionalism" sau ce este acesta.

"Se luau în braţe cuvinte ca "ţară", "patrie", "iubire pentru România", fără ca cei care toceau cuvintele să le înţeleagă şi sensul. Nu mai vorbesc despre "şezătoarele" în care se făcea şi desfăcea geopolitica, cam ca la piaţă. Brusc, acestor indivizi, chiar şi unor "staruri" de televiziune, Europa a început să le miroasă urât, chiar dacă nu apucaseră să priceapă ceva din ea. Tot acest circ de prost gust face rău României", a precizat Valentin Jucan.

Potrivit oficialului CNA, aceleaşi televiziuni, cu o mână îşi arată crezul european iar cu cealaltă împing retorica anti-europeană prin toate ştirile pe care le difuzează. Cu alte cuvinte, a semăna îndoială faţă de valorile europene, occidentale, înseamnă a face un mare serviciu Rusiei şi propagandei acesteia.

"Promovarea naţionalismului prin intermediul televiziunilor care, observ, au o proprie agendă de ţară, este extrem de riscantă în actualul context european. Cu o Germanie rămasă singură în a păstra stindardul Europei unite, principalul subiect care ar trebui dezbătut public este ce fel de guvern vom avea după alegeri: unul credibil, care să declare din nou adeziunea la Europa sau unul populist, amator, îndoielnic", a continuat Valentin Jucan.

Pornind de la cazul Munteanu, membrul CNA a remarcat la unele televiziuni o încercare de trasare a unei "nefireşti orientări" pentru România, orientare care nu are nicio legătură cu calea europeană la care ne-am angajat.

"Prin urmare, cred că se justifică următoarea întrebare: sunt televiziunile româneşti capabile să susţină interesul legitim al României? Din ceea ce se vede, deocamdată, nu. Este extrem de grav şi, pe termen scurt, nu reuşesc să identific cu claritate posibile soluţii", a concluzionat Valentin Jucan.