Meleşcanu acuză agresiuni la votul din diaspora: Am poze cu femei din comisii, bruscate, cu vânătăi

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a acuzat, marţi, într-o conferinţă de presă la Parlament, că în diaspora au existat acţiuni organizate prin care sute de români au fost duşi cu autobuzul să voteze în anumite secţii de votare, în scopul de a crea probleme, la fel cum au existat şi agresiuni fizice la adresa unor membri din comisii, inclusiv femei.

„Vă dau imediat. Când doriţi, puteţi veni la minister să citiţi infograma prin care la Bologna au venit cele 5 autobuze cu 200 de oameni şi care s-au pus la coadă imediat şi după aceea au încercat să creeze probleme că de ce se stă aşa de mult la coadă. Au fost multe alte cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar din păcate chiar şi de agresiuni fizice. Avem şi poze cu oameni din comisie care au fost bruscaţi, cu vânătăi. Din păcate, e vorba chiar despre femei”, a afirmat Meleşcanu.

Acuzaţiile privind turismului electoral se regăsesc şi într-un poziţie exprimată de MAE, în care se face referire la „implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice”.

„Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare”, se precizează în documentul citat.