Megadosarul Microsoft. Niţu înaintează ministrului Justiţiei cererile DNA de urmărire penală a foştilor minişti

Tiberiu Niţu, Procuror General al României
Tiberiu Niţu, Procuror General al României (Epoch Times România)

UPDATE - În urma unei "greşeli" a Procurorului General, cei nouă miniştri anchetaţi în megadosarul de corupte Microsoft, printre care şi Ecaterina Andronescu şi Şerban ‪Mihăilescu, zis Miki Şpagă, mai câştigă câteva zile, scrie jurnalista Ondine Gherguţ, de la România Liberă.

"Tiberiu Niţu a îndreptat GREŞIT documentele către ministrul Justiţiei, aflu acum de la specialişti. Potrivit deciziei CCR nr 270 din artie 2008, Procurorul General era obligat să trimită direct la Senat şi la Camera Deputaţilor solicitarea DNA pentru urmărirea penală a foştilor miniştri - acum parlamentari.

Numai pentru percheziţie, reţinere şi arestarea parlamentarilor se trimite solicitare DNA la MJ şi apoi MJ trimite Parlamentului. Noi avem voie să mai greşim, dar Procurorul General al României are voie. Niţu poate fi mai slăbuţ pregătit, dar el are la dispoziţie o secţie întreagă de "Studiu, legislatie etc", a scris pe reţeaua de socializare jurnalista.

***

Procurorul General Tiberiu Niţu a transmis, marţi, Ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită urmărirea penală a celor nouă foşti miniştri anchetaţi în megadosarul de corupte Microsoft, reiese dintr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie remis Epoch Times.

DNA a solicitat încă de vineri ridicarea imunităţii celor nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită de 20 de milioane de dolari pentru a favoriza firme mari cu scopul de a obţine contracte cu statul. După ce referatul ajunge la ministrul Justiţie, urmează ca acesta să trimită solicitarea DNA camerelor Parlamentului.

În parlament însă, demersul DNA ar putea întâmpina însă o mică problemă. Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului (PSD), a anunţat luni că senatorii vor lucra începând cu data de 6 octombrie în circumscripţiile electorale. Există voci care susţin că PSD a decis ca senatorii să intre în vacanţă parlamentară pe perioada campaniei electorale pentru a evita votul pentru începerea urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban ‪Mihăilescu‬, acuzaţi în dosarul Microsoft.

"Tergiversarea este necesară pentru ca Ponta să nu piardă procente la alegerile parlamentare. Dacă după aviz, DNA arestează una bucată Kati Andronescu, spre exemplu, ce se întâmplă cu şansele lui Ponta de a ajunge preşedinte?", a comentat jurnalista Ondine Gherguţ.

Foştii miniştri vizaţi de DNA sunt: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu.

Ecaterina Andronescu (în prezent senator în Parlamentul României), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani;

Vreme Valerian (în prezent deputat în Parlamentul României), pentru săvârşirea infracţiunii abuz în serviciu;

Mihăilescu Petru Şerban (în prezent senator în Parlamentul României), pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Totodată, Procurorul General al Parchetului a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica (în prezent europarlamentar), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, Niţu a transmis Preşedintelui României referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de:

Ţicău Adriana (fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani;

Sandu Gabriel (fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani;

Funeriu Petru-Daniel (fost ministru al Educaţiei şi Cercetării), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu;

Athanasiu Alexandru (fost ministru al Educaţiei şi Cercetării), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani;

Tănăsescu Mihai-Nicolae (fost ministru al Finanţelor Publice), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.