Megadosarul de corupţie Microsoft: Tăriceanu nu se grăbeşte cu demersurile

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi după-amiază că cererea DNA privind începerea urmăririi penale faţă de senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, zis Miki Şapgă, acuzaţi de corupţie în dosarul Microsoft, a ajuns la Senat după ce a plecat din instituţie, adăugând că "probabil" nu se va organiza o şedinţă a Biroului Permanent "numai pentru această solicitare", relatează Mediafax.

Tăriceanu a explicat procedura în astfel de cazuri - cererile sunt aduse la cunoştinţa Biroului Permanent al Senatului, după care sunt înaintate Comisiei Juridice, care exprimă un punct de vedere. Şeful Senatului a subliniat că nu va fi urmat "un alt parcurs special" pentru această solicitare a DNA.

Întrebat când anume va convoca Biroul Permanent al Senatului, Tăriceanu nu a dat un răspuns punctual afirmând că "probabil" nu se va organiza o şedinţă de Birou Permanent "numai pentru această solicitare" pentru că astfel de şedinţe se organizează pentru "o ordine de zi consistentă".

În acest context merită menţionat că, potrivit unei decizii luate luni, senatorii vor lucra începând cu data de 6 octombrie în circumscripţiile electorale. Există voci care susţin că PSD a decis ca senatorii să intre în vacanţă parlamentară pe perioada campaniei electorale pentru a evita votul pentru începerea urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban ‪Mihăilescu.

Şeful Senatului a susţinut că, în perioada următoare, în care senatorii se vor afla în teritoriu pentru câteva săptămâni, "cel mai probabil vor fi şi alte solicitări, proiecte de lege alte subiecte are se vor aduna" şi va trebui să se organizeze un Birou Permanent "la care sigur va figura şi această solicitare".

În ceea ce priveşte Camera Deputaţilor, solicitarea procurorilor DNA a ajuns marţi după amiază, iar, ca urmare, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni miercuri dimineaţă, la ora 9.45, pentru a decide parcursul şi calendarul în ceea ce priveşte această cerere.

Procurorul General Tiberiu Niţu a transmis, marţi, Ministrului Justiţiei referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de următorii parlamentari: senatorul Ecaterina Andronescu - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme - pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Şerban Mihăilescu - pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Niţu a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice - pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit vineri scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul, cerere care va ajunge luni la instituţiile abilitate să răspundă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne