Medvedev ameninţă Ucraina cu sistarea parţială a electricităţii

Premierul rus Dmitri Medvedev în Gorki, 2 noiembrie 2012
Premierul rus Dmitri Medvedev în Gorki, 2 noiembrie 2012 (ALEXANDER ASTAFYEV / AFP / Getty Images)

Rusia ar putea începe să restricţioneze alimentarea cu electricitate a Ucrainei dacă tăierile de curent din Crimeea vor continua, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat luni de presa rusă.

”Anumite părţi din Ucraina se confruntă de asemenea cu o penurie de electricitate şi primesc energie electrică din Rusia. Iar cel care a luat deciziile deloc înţelepte de a restricţiona alimentarea cu electricitate a Crimeei ar trebui să ştie că sunt posibile măsuri simetrice", a declarat Medvedev.

Crimeea primeşte o mare parte din serviciile utilitare de la Ucraina, inclusiv aproximativ 80% din consumul de electricitate al peninsulei.

Pe 31 august, presa rusă a relatat că alimentarea cu electricitatea din peninsulă a fost întreruptă timp de câteva ore în mai multe oraşe din zonă.

Potrivit autorităţilor din Crimeea, care cred că incidentul de pe 31 august a reprezentat un act de ”sabotaj”, Kievul reduce furnizarea de electricitate către peninsulă în fiecare seară.

Crimeea a fost ocupată de armata rusă în luna martie, iar anexarea peninsulei la Rusia, care s-a efectuat în urma unui referendum fraudulos, nu este recunoscut nici de occident, nici de Kiev.