Medicul care a declarat că medicamentele româneşti sunt mai slabe decât cele din străinătate ameninţat cu instanţa

Antibiotice S.A. susţine că îl va da în judecată pe medicul Cîrstoveanu, care a susţinut că medicamentele au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate. Interesant este că doctorul nu a menţionat numele vreunui producător în declaraţiile sale.
Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)

La scurtă vreme după ce şeful secţiei ATI nou-născuţi de la Spitalul Marie Curie din Capitală, Cătălin Cîrstoveanu, a atras atenţia că nu doar dezinfectanţii sunt diluaţi în România ci şi medicamentele au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate, Compania Antibiotice SA a anunţat că intenţionează să-l dea în judecată pe medic, pe motiv că declaraţiile acestuia ar aduce "prejudicii grave sistemului de sănătate."

"Compania Antibiotice SA a luat la cunoştinţă declaraţia medicului Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse în România. Antibiotice SA va acţiona în judecată această persoană precum şi spitalul în cadrul căruia au fost exprimate aceste opinii nefondate care pot aduce prejudicii importante sistemului de sănătate, pacienţilor şi producătorilor de medicamente generice din România", se menţionează într-un comunicat remis, joi, Agerpres de conducerea Antibiotice SA.

Antibiotice S.A. susţine că medicamente pe care le produce, cele antiinfecţioase, sunt autorizate pentru punere în piaţă de autorităţile naţionale de reglementare din Europa, inclusiv din România, Statele Unite ale Americii, precum şi din alte 40 de ţări ale lumii, pe baza evaluării documentaţiei medicamentului, întocmită în conformitate cu cerinţele de calitate impuse de aceste autorităţi.

"Afirmaţiile făcute de dr. Cătălin Cîrstoveanu referitoare la lipsa de efect a unei întregi clase de antibiotice, medicamente generice, fabricate în România sunt de o gravitate extremă. În declaraţiile domnului doctor nu sunt indicate dovezi ştiinţifice realizate în conformitate cu regulile de bună practică în studiul clinic, dovezi pe care să le fi adus la cunoştinţă conducerii Spitalului 'MS Curie', Colegiului Medicilor sau autorităţilor din România, astfel încât aceste opinii nefondate făcute publice pot crea confuzie şi incertitudine în special în rândul pacienţilor", se mai precizează în comunicatul de presă al Antibiotice SA.

Totodată, compania, singurul producător de antibiotice din ţară, lansează un apel către Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România să ia atitudine pro sau contra afirmaţiilor făcute de dr. Cîrstoveanu.

Reamintim că medicul Cîrstoveanu a declarat într-un interviu acordat digi24 că semne de întrebare ar trebui să ridice nu doar dezinfectanţii ci şi medicamentele folosite în România, care au efecte mult mai slabe decât cele din străinătate

„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi? Sunt convins că fiecare vrea să-şi protejeze un business. Şi aşa le spun mereu... Cei care vreţi ca cele mai ieftine medicamente să fie în spitale, poate le-aţi vrea pentru copiii dumneavoastră...”, spune Cătălin Cîrstoveanu.

Declaraţiile medicului vin în contextul în care scandalul Hexi Pharma a scos la lumină faptul că în spitalele româneşti se folosesc dezinfectanţi cu concentraţii mai mici de până la zece ori decât ceea ce indică eticheta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură