Medicină în România: Drama unei familii, plătită cu 500.000 de euro

(photos.com)

O familie din Piteşti va primi cea mai mare despăgubire plătită vreodată de Spitalul Judeţean şi, probabil, cea mai mare decontată de o unitate spitalicească din România, dacă ne gândim şi la cheltuielile adiacente. După cum scrie publicaţia locală“Jurnalul de Argeş”, drama soţilor Lavinia şi Sorin Balaş, care în anul 2003 deveneau părinţii unei fetiţe ce a suferit la naştere grave afecţiuni cerebrale din cauza intervenţiei ginecologului Sorin Pletea cu un forceps - afecţiune care a provocat ulterior şi decesul micuţei - s-a soluţionat în instanţă. Hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţelor argeşene a acordat familiei Balaş daune de 500.000 euro, plus plata cheltuielilor de executare de 91.183 lei, despăgubiri pe care medicul Sorin Pletea ar fi trebuit să le suporte. Dar fiindcă ginecologul a făcut recurs la hotărârea instanţei şi a reuşit să demonstreze că nu a beneficiat la Spitalul Judeţean Argeş de condiţiile necesare pentru a exercita un act medical de calitate, daunele vor fi plătite exclusiv din bugetul unităţii spitaliceşti. De menţionat ar mai fi şi faptul că ginecologul Sorin Pletea este al treilea medic din ţară pe care instanţa l-a obligat să plătească despăgubiri de 500.000 euro, ceilalţi doi medici forţaţi să scoată din buzunar aceeaşi sumă fiind celebrul chirurg Naum Ciomu şi dr. Traian-Romeo Ursu, ortopedul care în anul 2005 a efectuat o operaţie în urma căreia pacientul s-a ales cu un handicap locomotor.

Rodica Beşliu, directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean Argeş, i-a informat pe ziariştii de la “Jurnalul de Argeş” că hotărârea instanţei va fi pusă în aplicare în patru tranşe, începând cu luna februarie 2013. „Data iniţială stabilită de instanţă a fost 2 octombrie 2012, dar am obţinut de la persoana în cauză o amânare pentru bugetul din 2013”, a explicat Rodica Beşliu. În prima tranşă, Spitalul Judeţean va plăti un sfert din suma datorată familiei Balaş, adică 125.000 euro, plus cheltuielile de executare. „Celelalte tranşe vor fi eşalonate trimestrial. Această executare va fi pusă în aplicare din veniturile obţinute de spital în urma serviciilor medicale decontate de CAS Argeş, spitalul neavând o altă sursă de venit care să acopere acest prejudiciu. Sumele vor fi alocate în bugetul pe 2013, reducând alte cheltuieli necesare pentru dotarea spitalului”, a mai spus directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean Argeş, Rodica Beşliu.

În luna noiembrie a anului 2003, ginecologul Pletea nu a ţinut cont de recomandările medicului curant al Laviniei Balaş, care susţinea necesitatea efectuării unei operaţii de cezariană, şi s-ar fi încumetat să dirijeze naşterea copilului pe cale naturală. Apărând complicaţii în timpul naşterii, ginecologul nu a mai putut evita operaţia de cezariană şi nici extragerea fetiţei din burtica mămicii cu ajutorul unui forceps. Din nefericire, în urma intervenţiei medicului, fetiţa soţilor Balaş, Irina, a suferit grave leziuni cerebrale. Însăşi viaţa mamei a fost pusă în pericol, Lavinia Balaş fiind salvată datorită intervenţiei prompte a medicilor din Capitală. Drama familiei Balaş a continuat, micuţa Irina confruntându-se cu grave probleme de sănătate cauzate de distrugerea creierului. În luna noiembrie a anului 2005, după aproape doi ani de suferinţe, pe jumătate oarbă, având şi grave afecţiuni auditive, Irina s-a stins din viaţă, lăsând în urmă doi părinţi îndureraţi, profund marcaţi de chinul copilei lor. În căutarea dreptăţii, Lavinia şi Sorin Balaş s-au adresat, în iunie 2008, instanţei. Procesul a durat aproximativ doi ani, fiind necesare 28 de şedinţe de judecată, deoarece instanţa a avut dificila misiune de a ţine cont, pe de o parte, de drama Laviniei Balaş pricinuită de suferinţele fetiţei şi pierderea ei, iar pe de alta, de faptul că, în cazul în care ginecologul Sorin Pletea nu ar fi apelat la forceps, pacienta ar fi fost cea care şi-ar fi găsit sfârşitul pe masa de operaţie. În final, instanţa l-a găsit pe medic vinovat pentru vătămare corporală gravă din culpă. Decizia Judecătoriei Piteşti viza o condamnare de 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare pentru medicul ginecolog Sorin Pletea, interzicerea dreptului de a mai profesa, plus plata unor despăgubiri morale de o jumătate de milion de euro, sumă considerată la vremea respectivă, în lumea medicală argeşeană, drept una record.

Din fericire pentru soţii Balaş, durerea pricinuită de pierderea Irinei în anul 2005 a fost alinată prin aducerea pe lume a unei alte copile, care a fost botezată Andrada Ioana şi care acum este elevă în clasa întâi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Știință