Medicii britanici avertizează cu privire la un nou sindrom respirator la copii

Copii la grădiniţă
Copii la grădiniţă (facebook.com/Dodon Igor)

O publicaţie britanică destinată profesioniştilor din domeniul sănătăţii tocmai a emis un avertisment extrem de sever, arată un material Reuters.

În timp ce lumea este preocupată să combată virusul Wuhan, un grup mic de copii britanici au început să prezinte un misterios sindrom respirator, nou.

Potrivit Health Service Journal, Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială a emis o alertă de urgenţă către medicii generalişti şi pediatri din Marea Britanie, săptămâna trecută, avertizând cu privire la un „sindrom grav legat de coronavirus [care] ar putea să existe în Marea Britanie”.

Alerta apare în urma unei explozii suspecte a cazurilor de probleme respiratorii la copii, care, de obicei, nu prezintă simptome severe de COVID-19, deşi unii copii au murit din cauza complicaţiilor legate de virusul Wuhan.

Avertismentul susţine că noul sindrom ar putea fi legat de COVID-19, boala provocată de virusul Wuhan, totuşi publicaţia britanică adaugă că noul sindrom inflamator ar putea fi chiar un patogen cu totul nou.

Acesta atenţionează: "Există temeri din ce în ce mai mari că un sindrom inflamator legat de [Covid-19] ar putea apărea la copiii din Marea Britanie, sau ar putea exista un alt patogen infecţios, încă neidentificat, asociat cu aceste cazuri."

În weekend, secretarul Sănătăţii, Matt Hancock, a menţionat în timpul unui briefing de presă că este „foarte îngrijorat” din cauza unui nou sindrom legat de coronavirus la copii şi că aceste cazuri sunt cercetate „de urgenţă”.

Problema a fost ridicată din nou în timpul unui briefing luni, când Chris Whitty, consilierul medical principal al HMG, şi colegul său din Agenţia de Sănătate Publică Steve Powis au spus că legătura este investigată de urgenţă, subliniind că, totuşi, cazurile sunt rare şi este prea devreme pentru a afirma ceva cu certitudine.

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume dezbat încă dacă într-adevăr pot să răspândească copiii virusul, cercetările fiind aşteptate de urgenţă pentru a rezolva dezbaterea privitoare la data la care se vor putea redeschide şcolile.

În timp ce aproape toţi copiii foarte mici (potrivit guvernului britanic) care au prezentat sindromul au fost confirmaţi pozitiv la testele pentru virus Wuhan, există o parte care au avut rezultat negativ, bulversând cercetătorii.

Sindromul are caracteristicile unei îmbolnăviri cu COVID-19 variantă gravă, dar pe de altă parte, au existat relativ puţine cazuri de efecte grave sau decese cauzate de coronavirus la copii.

Faptul că foarte puţini copii s-au îmbolnăvit grav de COVID-19 sau au murit, în comparaţie cu adulţii, rămâne un mister neelucidat.

Notificarea a fost trimisă medicilor din nordul Londrei de către oficiali şi este confirmată într-o „alertă urgentă” emisă aseară de către Societatea de Terapie Intensivă Pediatrică.

Alerta către medicii de familie, marcată „alertă semnificativă”, spune: „Vă rugăm să consultaţi de urgenţă copiii care prezintă aceste simptome.”

Ambele mesaje arată: „Cazurile au caracteristici comune cu sindromul de şoc toxic şi a bolii atipice Kawasaki, cu parametri ai sângelui în concordanţă cu varianta COVID-19 severă la copii.

După cum a subliniat Reuters, în timpul celui mai grav focar din Lombardia, medicii din nordul Italiei au raportat un număr extraordinar de mare de copii sub vârsta de 9 ani cu cazuri severe ce păreau a fi boala Kawasaki, care este mult mai frecventă în unele zone din Asia.