Medicament esenţial pentru pacienţii de cancer lipseşte de pe piaţă. Ministrul Sănătăţii găseşte vinovaţi

Lipsa Cisplatinului, medicament indispensabil în multe scheme terapeutice pentru bolnavii de cancer, ar fi cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii, susţine ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea
Sorina Pintea (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, joi, că dispariţia Cisplatinului - medicament necesar în terapia cancerului - este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii. Declaraţiile ministrului vin în contextul în care mai multe voci, printre care şi preşedintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, au acuzat că medicamentul a dispărut de pe piaţă "din cauza politicii dezastruoase a preţului medicamentelor la nivel de Minister al Sănătăţii."

Revenind la informarea făcută de Sorina Pintea, într-un comunicat făcut public de Ministerul Sănătăţii se precizează că aceasta a solicitat luna trecută o situaţie centralizată a medicamentelor care au discontinuităţi în aprovizionare sau lipsesc din unităţile sanitare în care se derulează programul naţional de oncologie în contract cu casele de asigurări.

Săptămâna aceasta, responsabilii Ministerului Sănătăţii împreună cu conducerea ANMDM şi UNIFARM au analizat situaţia fiecărui produs în parte şi au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piaţă pentru a identifica soluţii rapide pentru aprovizionare.

Potrivit MS, lipsa CISPLATIN este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii.

"În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3000 de fiole de CISPLATIN, cantitate care va ajunge pe piaţa din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, acelaşi producător care va furniza cele 3 mii de fiole, va aduce pe piaţă aproximativ 10 mii de fiole de diverse concentraţii până la finalul lunii mai.

Există disponibil pe piaţă un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeaşi substanţă activă: SINPLATIN. Comenzile spitalelor care au contractat acest produs şi au făcut solicitări vor fi onorate. Este un produs inclus în Programul Naţional de Cancer cu decontare 100%.

De asemenea, din aceeaşi clasă de medicamente, există disponibil pe piaţă şi produsul CARBOPLATIN, care poate fi achiziţionat de către spitale în baza contractelor de achiziţii publice.

În urma analizei realizate la Ministerul Sănătăţii, există şi alte produse pentru care producătorii au vândut licenţa iar cei care au achiziţionat-o nu sunt pregătiţi să producă medicamentele. MS şi ANMDM vor autoriza folosirea doar pentru produsele pentru care există siguranţa că nu periclitează în nici un fel viaţa pacienţilor", transmite ministerul.

Responsabilii Ministerului Sănătăţii monitorizează permanent stocurile şi consumul produselor farmaceutice pentru a interveni urgent, dar cu pârghii legale, pentru asigurarea necesarului de medicamente.

“ În urma analizei atente a situaţiei, am constatat că există unele unităţi sanitare care au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverşi producători. Este datoria celor implicaţi direct în aprovizionarea cu aceste medicamente să se implice mai mult în a rezolva problemele care apar. Pe de altă parte, se impune o revizuire a legislaţiei privind achiziţia de medicamente, care să ofere mai mult siguranţa că distribuitori care se prezintă la licitaţii vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Reamintim că lipsa Cisplatin-ului a stârnit valuri de indignare în spaţiul public, mai ales că situaţia a survenit la scurtă vreme după ce pacienţii români s-au confruntat şi cu o criză a imunoglobulinei.

"Lipsa medicamentelor esenţiale este cauzată de prostia şi indolenţa cruntă de a elimina lista medicamentelor esenţiale introdusă anul trecut prin HG 800/2016 şi orgoliul criminal de a nu recunoaşte şi îndrepta greşeala şi de a nu folosi mecanismele puse în funcţiune de echipa mea în 2016", scria pe Facebook, acum două zile, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a explicat şi el că "în multe scheme terapeutice este indispensabil şi nu are înlocuitor" şi că, dacă ar fi să se găsească înlocuitor, cu siguranţă va fi o coplată substanţială în buzunarul pacientului.

"În chimioterapie este folosit în combinaţie cu alte medicamente, iar schemele de terapie care cuprind şi Cisplatinul nu pot fi aplicate pe pacient, din cauza lipsei acestuia de pe piaţă", declara Irimia la RFI.

Medicamentul nu este unul scump, mai susţinea preşedintele ABC, însă a dispărut de pe piaţa românească "din cauza politicii dezastruoase a preţului medicamentelor la nivel de Minister al Sănătăţii."

"Noi am atras atenţia şi am notificat dispariţia acestui medicament şi nu numai. Dar în continuare primim doar promisiuni. Promisiunile nu ţin loc de medicament în schemele de tratament, a declarat Irimia.