Medic român, după misiunea din R. Moldova: "Ce am întâmpinat acolo, practic, aici nu există!"

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

Giorgiana Matei, unul dintre medicii români care au participat la misiunea de ajutor trimisă de România în Republica Moldova, a relatat, la Digi24, că ceea ce a văzut în cele două săptămâni petrecute la Chişinău a fost cea mai grea experienţă din viaţa sa.

Potrivit tinerei doctoriţe, plecate voluntar în R. Moldova, acolo cazurile de la terapie intensivă sunt mult mai grave decât cele de la Iaşi:

„În Republica Moldova a fost o experienţă foarte grea, cea mai grea experienţă din viaţa mea de medic de până acum, chiar dacă nu am o experienţă chiar foarte vastă, sunt specialist de trei ani de zile. Dar ce am întâmpinat acolo practic, aici nu există! Atât de multe cazuri, atât de multe cazuri grave pe terapie intensivă, atât de mulţi colegi medici şi asistenţi pe terapie intensivă! Din această cauză spun că a fost o experienţă foarte grea, chiar şi la nivel psihologic, nu neapărat la nivel medical”, a relatat doctoriţa.

Giorgiana Matei a explicat că fiind cel mai mare spital din Republica Moldova, spital de medicină de urgenţă şi cel mai mare centru de politraumă, acolo se aduceau toate cazurile care aveau nevoie de terapie intensivă. Cât despre dotări, medicul s-a declarat surprinsă pozitiv.

„În privinţa dotărilor, sincer, m-a surprins pozitiv, chiar aveau aparatură, aveau echipamente, dar vorbesc strict de spitalul unde am activat, în Institutul de Medicină Urgenţă. Celelalte spitale nu ştiu, că nu am fost. Când am ajuns noi acolo, erau pregătiţi. Aveau aceleaşi protocoale ca şi aici, erau protocoale traduse la zi şi circuite chiar existau pe terapie intensivă, existau şi ne-au spus că până la acel moment nu a fost niciun medic sau vreun cadru medical infectat”, a povestit Giorgiana Matei.

„Pacienţii care erau intubaţi şi nu erau conştienţi erau sedaţi continuu şi conectaţi la aparate. Mi s-a părut starea lor mult mai gravă decât aici. Eu n-am văzut spitalul cel mai mare de boli infecţioase de la noi, Matei Balş, în schimb, faţă de situaţia din Iaşi, într-adevăr sunt cazuri mult mai grave de terapie intensivă. Nu ştiu care este explicaţia, probabil e mai virulent virusul”, a declarat medicul.

Cât despre cum arată situaţia în plan general în România, Giorgiana Matei a declarat că la spitalul din Iaşi unde lucrează nu se simte că epidemia de coronavirus din România ar fi în scădere şi i-a sfătuit pe cetăţeni să nu se relaxeze.

„Ne confruntăm cu un aflux de pacienţi. Eu aş sfătui pe toată lumea să nu se relaxeze încă, pentru că o să se întâmple din ce în ce mai rău. Când am plecat eu, înainte de 1 mai, erau mai puţine cazuri de coronavirus. Acum, când m-am întors, sunt mai multe. Probabil e şi relaxarea, probabil oameni care nu au mai stat în casă. Bine, nici să stai numai în casă nu e o soluţie, dar nici să începi distracţiile! Ar trebui un pic de grijă, totuşi. Îi văd pe stradă şi îmi dau seama că sunt mai relaxaţi”, a declarat medicul.

Reamintim că o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi români a plecat, la sfârşitul lunii trecute, în misiune în Republica Moldova, pentru a sprijini personalul medical din această ţară. Cadrele medicale au lucrat 15 zile în Republica Moldova, după care au revenit în ţară. Şapte dintre ei s-au întors infectaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură