Medic psihiatru din Moldova, reţinut de CNA pentru contribuţie la absolvirea de pedeapsă a infractorilor

Persoane acuzate de infracţiuni grave, ar fi fost salvate de închisoare de un expert al Spitalului clinic republican de psihiatrie reţinut de CNA. Medicul le ajuta să fie declarate persoane fără discernământ în momentul comiterii crimelor.
Reţinere.
Reţinere. (cna.md)

O expertă-psihiatru din cadrul Spitalului clinic republican de psihiatrie, din R. Moldova, a fost reţinută marţi de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie, fiind bănuită de organizarea unei scheme infracţionale prin care absolvea de răspundere penală persoane acuzate de omoruri şi alte infracţiuni grave.

Potrivit procurorilor, psihiatra ar fi acţionat în complicitate cu concubinul său care ar fi avut rolul de mijlocitor. Acesta găsea clienţii, persoane acuzate preponderent de omoruri şi violuri, care ulterior urmau a fi declarate „iresponsabile" la momentul comiterii infracţiunii, în schimbul unor sume de bani care variau între 4000 şi 20 000 de euro.

Conform CNA, la acest moment, ofiţerii de urmărire penală au documentat 5 cazuri în care inculpaţi pentru diferite crime au apelat la serviciile expertei-psihiatru. Marţi au avut loc mai multe percheziţii în cadrul cauzei, în urma cărora psihiatrul şi unul dintre beneficiari au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de corupere pasivă şi activă. Totodată, alte 4 persoane, care au apelat la serviciile expertului judiciar au statut de bănuit.

CNA precizează că, la finele lunii ianuarie 2017, a anunţat despre reţinerea unui bărbat din capitală, cercetat penal de către Direcţia generală teritorială Sud şi procurorii anticorupţie, pentru că ar fi pretins 20 000 de euro de la mama unui inculpat învinuit de omor, susţinând că ar putea să-l scape de închisoare. Ulterior s-a dovedit că bărbatul ar fi concubinul psihiatrei şi promitea influenţarea membrilor comisiei din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ca să-l declare pe inculpat iresponsabil.

În prezent, acesta este cercetat pentru trafic de influenţă şi riscă amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, iar experta - psihiatru, care acum câteva zile s-a transferat într-o altă funcţie la Spitalul de Urgenţă, dacă va fi găsită vinovată riscă o pedeapsă de până la 10 ani de detenţie; persoanele care au beneficiat de serviciile acesteia - până la 7 ani închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe