Mediator OSCE: Părţile aflate în război în Ucraina au convenit să îşi retragă armamentul greu

Un mediator internaţional susţine că părţile aflate în război din Ucraina au convenit să retragă armamentul greu de pe linia frontului până în data de 20 februarie, în conformitate cu planul de pace de la Minsk.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk.
Un separatist pro-rus se uită prin lentilele puştii sale la un punct de control din oraşul ucrainean Doneţk. (Captură Foto)

Martin Sajdik, negociator principal în criza Ucrainei din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, susţinea pe 15 februarie că Ucraina, Rusia şi separatiştii sprijiniţi de Rusia au convenit împreună această mişcare în urma unei noi discuţii care a avut loc în capitala Belarusului, Minsk.

Acordul survine după ce un val de violenţe de la începutul aceste luni a ucis mai multe zeci de persoane în jurul oraşului Avdiyivka.

Sub planul de pace de la Minsk din 2015, părţile aflate în război ar trebui să îşi retragă armele masive pentru a crea o zonă de amortizare de-a lungul frontului.

Acordul de la Minsk a fost în mod repetat încălcat de ambele părţi şi nu a fost făcut niciun progres spre o soluţionare politică a conflictului în timpul celor doi ani de când a fost semnat.

Conflictul a costat mai mult de 9.750 de vieţi începând din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe