Media Forum 2018: Autorităţile R. Moldova percep drept inamici jurnaliştii ce îşi fac onest meseria

Există suficiente pârghii legale pentru a proteja jurnaliştii de agresiune, dar problema este în neaplicarea acestora şi lipsa voinţei autorităţilor RM de a investiga cazurile, afirmă Dumitru Sliusarenco, jurist Promo-LEX.
Viorica Tataru, reporteră la ZdG, în cadrul Forumului Media 2018
Viorica Tataru, reporteră la ZdG, în cadrul Forumului Media 2018 (facebook.com/API)

Asociaţia Presei Independente, în cadrul Media Forumului 2018 constată că în ultima perioadă în R. Moldova au fost înregistrate mai multe cazuri de intimidare şi presiune a jurnaliştilor când aceştia încearcă să-şi exercite meseria.

Astfel, reportera de la Ziarul de Gardă, Viorica Tătaru a declarat în cadrul evenimentului că activitatea jurnaliştilor, reprezintă o adevărată provocare, deoarece la fiecare ieşire în teren sau material la care lucrează trebuie să înfrunte mai multe interziceri.

„Provocare este atunci când mi se interzice accesul într-o instituţie publică şi încerc să le amintesc angajaţilor de acolo că este dreptul meu de a mă afla acolo şi de a avea acces la informaţii, atunci când mi se interzice să filmez în spaţiu public şi trebuie să opun rezistenţă la propriu ca să mi se permită, atunci când poliţia, carabinierii, serviciul de pază sunt deranjaţi de prezenţa jurnaliştilor şi trebuie convinşi că şi noi, la fel ca şi ei, ne facem munca”, a adăugat Viorica Tătaru.

Dumitru Sliusarenco, jurist la Promo-LEX a ţinut să sublinieze în context că există suficiente pârghii legale pentru protejarea jurnaliştilor dar problema este aplicarea acestora şi voinţa autorităţilor moldovene de a investiga şi de a lucra la aceste cazuri.

„Nu vreau să spun că toate autorităţile sunt controlate politic, dar, din păcate, cazurile menţionate ridică semne de întrebare despre obiectivitatea autorităţilor care percep drept inamici jurnaliştii ce îşi fac onest meseria şi încearcă să scoată la lumină informaţii ascunse despre politicieni sau guvernanţi”, a notat Sliusarenco.

De menţionat că reprezentantul pentru Libertatea Presei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Harlem Desir, Ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Lucy Rebecca Joyce, Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Dereck J. Hogan, noul Ambasador al SUA în R. Moldova în discursurile sale în care au apreciat importanţa unei prese libere şi independente în parcursul democrat al unui stat şi au dat asigurări că ţările pe care le reprezintă vor continua să susţină mass-media din R. Moldova prin diverse programe menite să ofere posibilitatea cetăţenilor să se informeze din diverse surse obiective, independente şi calitative.