May câştigă votul de încredere. Doreşte să pună capăt impasului legat de Brexit

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a câştigat miercuri un vot de încredere în forul suprem legislativ al ţării şi a cerut parlamentarilor din întregul spectru politic divizat să se unească pentru a depăşi impasul legat de acordul pentru Brexit.

Parlamentarii au votat cu 325 la 306 în favoarea guvernului lui May, la doar 24 de ore după ce au respins acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul pe tema ieşirii ţării din blocul european.

Dacă ar fi pierdut votul de ieri, este aproape sigur că May şi-ar fi pierdut poziţia şi ar fi urmat organizarea de alegeri generale, adăugând noi elemente de nesiguranţă într-o ţară care se apropie rapid de data ieşirii din UE – 29 martie a.c. –, Londra fiind puternic divizată cu privire la modul în care ar trebui să aibă loc separarea de bloc, potrivit publicaţiei americane The New York Times.

La începutul săptămânii următoare, May trebuie să pezinte în Parlament propuneri referitoare la modul în care intenţionează să acţioneze în continuare. Apoi, parlamentarii vor avea oportunitatea să facă noi sugestii şi unii ar putea încerca să preia controlul asupra procesului.

O posibilitatea ar fi organizarea unui nou referendum privind Brexitul. În 2016, britanicii au votat cu 52% în favoarea ieşirii din UE.

De asemenea, premierul May ar putea încerca să amâne termenul limită pentru Brexit. Data ieşirii din bloc se apropie şi unii analişti continuă să avertizeze că fără un acord, Brexitul ar putea afecta puternic economia britanică şi ar putea împinge Marea Britanie într-o recesiune.

Oficialii UE sunt exasperaţi de confuzia din Londra şi până acum nu au dorit să redeschidă partea acordului negociat cu May care are natură obligatorie din punct de vedere juridic. De altfel, oficialii UE au afirmat că ar putea lucra cu premierul britanic la aspecte noi, dacă aceasta ar fi de acord să menţină legături mai strânse cu blocul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe