Mătuşa lui Kim Jong-Un îşi menţine statutul după execuţia soţului său

Howard, un cetăţean din Hong-Kong care se folseşte de asemănarea sa cu  liderul nord-coreean Kim Jong-Un pentru a atrage atenţia asupra  atrocităţilor comise de regimul de la Phenian, participă la un protest  lângă consulatul Coreei de Nord din Hong Kong, 15 dec 2013.
Howard, un cetăţean din Hong-Kong care se folseşte de asemănarea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un pentru a atrage atenţia asupra atrocităţilor comise de regimul de la Phenian, participă la un protest lângă consulatul Coreei de Nord din Hong Kong, 15 dec 2013. (aaron tam / AFP / Getty Images)

Kim Kyong-Hui, mătuşa liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, va face parte din comitetul care va organiza funeraliile unui demnitar veteran al partidului unic, ceea ce arată că şi-a menţinut statutul în cadrul regimului, în pofida execuţiei soţului său, Jang Song-Thaek, informează luni ziarul ABC.

Potrivit agenţiei naţionale KCNA, influenta Kim Kyong-Hui va fi membră a comitetului care se va ocupa de funeraliile de stat ale lui Kim Kuk Thae, membru al conducerii Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (PMC), care a murit vineri la vârsta de 89 de ani.

Din comitet va face parte, de asemenea, puternicul Kim Yong-Nam, preşedintele Adunării Supreme a Poporului, premierul Pak Pong-ju, şi vicepremierul Ro Tu-chol, despre care se zvonea că ar fi fost şi el victimă a epurării.

Situaţia şi locul în care se află sora tatălui lui Kim Jong-Un erau cele două mari necunoscute de când mass-media nord-coreene au informat vineri despre execuţia soţului său, Jang Song-Thaek, acuzat de trădare şi de tentativă de răsturnare a regimului, între multe alte delicte.

Până la căderea sa în dizgraţie, Jang deţinea mai multe funcţii în Partidului Muncitorilor, între care şi cea de vicepreşedinte al puternicei Comisii Naţionale a Apărării.

Jang a fost considerat o figură cheie în procesul de consolidare a puterii nepotului său şi actual 'lider suprem' al ţării, de la moartea tatălui acestuia, dictatorul Kim Jong-Il, în decembrie 2011. Jang Song-Thaek şi mătuşa actualului lider s-au cunoscut la Universitatea Kim Ir Sen, cea mai prestigioasă din ţară.