Mattis, ultimele eforturi: Coreea de Nord riscă “distrugerea poporului său”

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că, în cazul unui conflict militar între SUA şi Coreea de Nord, aceasta din urmă riscă “distrugerea poporului său”.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

“RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană] trebuie să aleagă să nu se mai autoizoleze şi să renunţe să producă arme nucleare”, a precizat Mattis într-o declaraţie publicată miercuri.

“RPDC ar trebui să renunţe la orice fel de acţiuni care vor duce la sfârşitul regimului său şi la distrugerea poporului”, a avertizat înaltul oficial american.

Comentariile şefului Pentagonului au fost făcute la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că orice ameninţare din partea Phenianului va fi contracarată cu “foc şi furie cum nu a mai văzut lumea niciodată”.

Ca răspuns la avertizarea apocaliptică a lui Trump, regimul nord-coreean a declarat că examinează cu atenţie un plan pentru a lovi cu rachete teritoriul american Guam din Pacific.

Armata nord-coreeană a afirmat că ar putea desfăşura o lovitură preventivă dacă vor exista semne ale unei provocări americane.

Mattis a adăugat că SUA şi aliaţii săi “au demonstrat capabilităţi şi un angajament indiscutabil” pentru a se apăra în faţa unui atac.

De asemenea, Mattis a mai declarat că SUA şi aliaţii săi au “cele mai precise, cele mai exersate şi cele mai puternice capabilităţi defensive şi ofensive de pe Pământ”.

Potrivit rapoartelor de marţi ale publicaţiei americane The Washington Post, Phenianul a depăşit un prag major prin producerea cu succes a unor “arme nucleare ce pot fi livrate cu ajutorul rachetelor balistice”.

Publicaţia a mai susţinut că doi oficiali americani familiari cu evaluarea serviciilor de informaţii au verificat concluziile ample ale analizei.

Dar câţiva politicieni americani au denunţat retorica tot mai aprinsă a lui Trump la adresa Coreei de Nord.

“Retorica bombastică a lui Trump nu este potrivită atunci când avem de a face cu posibilitatea unui război nuclear ce ar putea ucide milioane de oameni”, a declarat senatorul Bernie Sanders, fost candidat prezidenţiale democrat, într-un mesaj postat miercuri pe Twitter.

“Avem nevoie de oameni serioşi la Departamentul de Stat pentru a aborda problema producerii de către Coreea de Nord de arme nucleare şi rachete”, a mai adăugat senatorul din Vermont.

El a sfătuit administraţia Trump să lucreze cu China şi diverşi aliaţi ai SUA pentru a dezvolta o “strategie diplomatică cuprinzătoare în vederea abordării problemei” nord-coreene.

Dan Pfeiffer, fost consilier de top al fostului preşedinte american Barack Obama, a denunţat marţi avertismentul lui Trump adresat Coreei de Nord, afirmând că acesta poate fi interpretat doar ca o ameninţare nucleară.

Coreea de Nord a testat două rachete balistice intercontinentale luna trecută şi a afirmat că cea de-a doua rachetă poate livra un “focos nuclear de mare capacitate” către continentul american.

H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a declarat în weekendul trecut că SUA se pregăteşte pentru toate opţiunile, inclusiv un “război preventiv”, pentru a opri programele nord-coreene de rachete şi arme nucleare.

McMaster a precizat că Trump a fost foarte clar în privinţa faptului că SUA nu va tolera o “Coree de Nord capabilă să ameninţe Statele Unite”.

Phenianul a declarat că nu va renunţa la programul său nuclear decât dacă Washingtonul pune capăt politicii sale ostile faţă de regimul nord-coreean şi dacă anihilează comandamentul ONU condus de SUA în Coreea de Sud. Mii de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud şi în Japonia.