Mattis şi Pompeo vor vizita New Delhi în septembrie pentru discuţii de nivel înalt

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

Secretarul de stat, Mike Pompeo, şi secretarul Apărării, Jim Mattis, ai Statelor Unite, vor călători în New Delhi în luna septembrie pentru discuţii de nivel înalt ce au fost amânate de două ori în acest an, a anunţat vineri Ministerul indian de Externe.

Relaţiile politice şi militare dintre India şi SUA s-au extins în ultimii ani, însă neînţelegerile comerciale s-au amplificat de la învestirea preşedintelui Donald Trump la începutul lui 2017, potrivit Euronews.

New Delhi, care a urmărit să contracareze extinderea economică şi militară a Chinei în regiune, a simţit de asemenea o lipsă de entuziasm din partea Washingtonului faţă de relaţiile care au fost apreciate anterior drept un “parteneriat definitoriu”.

Pompeo şi Mattis se vor întâşni în 6 septembrie cu ministrul indian de Externe, Sushma Swaraj şi ministrul indian al Apărării, Nirmala Sitharaman, pentru a întări legăturile politice şi militare, a afirmat Ministerul indian de Externe.

Discuţiile ar fi trebuit să aibă loc în această lună la Washington, însă Pompeo a trebuit să călătorească în Coreea de Nord, forţând o nouă amânare. Iniţial, convorbirile trebuiau să demareze în luna aprilie, dar Pompeo a fost prezent la audieri de confirmare în noua sa poziţie după concedierea lui Rex Tillerson.

Diplomaţi americani au declarat în această lună că Washingtonul apreciază relaţiile cu India şi că Pompeo şi Mattis sunt pregătiţi să ajungă în New Delhi.

SUA a devenit un important furnizor de arme al Indiei în condiţiile în care acesta îşi modernizează armata din perioada sovietică, vânzând [Indiei] arme în valoare de peste 15 miliarde de dolari în ultimul deceniu.

De asemenea, SUA a oferit Indiei versiunea înarmată a unor drone care iniţial au fost autorizate spre vânzare doar neînarmate şi pentru operaţiuni de supraveghere. Dacă acordul va fi realizat, va fi pentru prima dată când Washingtonul va vinde o dronă înarmată de capacitate mare unei ţări care nu este membră a NATO.

“Întâlnirea dintre Mattis şi Pompeo şi oficialii indieni va acoperi o gamă largă de probleme bilaterale, regionale şi globale de interes comun, avându-se în vedere întărirea legăturilor strategice şi de securitate dintre cele două ţări”, a mai precizat Ministerul indian de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe