Mattis: aliaţii NATO trebuie să plătească mai mult, altfel SUA îşi va “modera angajamentul”

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a avertizat NATO că Washingtonul va lua în considerare un angajament “moderat” faţă de alianţă dacă ceilalţi membri nu îşi acoperă partea lor financiară. Anterior, el a numit NATO o piatră de temelie pentru relaţiile transatlantice.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

În cadrul unei întâlniri cu uşile închise, ce a avut loc miercuri, între cei 28 de miniştri ai apărării din statele NATO, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că ţara sa îşi va “modera angajamentul” faţă de alianţă dacă membrii acesteia nu îşi vor creşte cheltuielile de apărare până la sfârşitul anului.

Fără să evidenţieze ce ar putea presupune “angajamentul moderat”, Mattis a precizat că NATO trebuie să elaboreze un plan pe baza căruia guvernele îşi vor creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB.

“Contribuabilii americani nu pot susţine un volum disproporţionat al cheltuielilor de apărare a valorilor occidentale”, a susţinut Mattis. “Dacă naţiunile dv. nu doresc să vadă cum America îşi moderează angajamentul pentru această alianţă, fiecare dintre capitalele membrilor NATO trebuie să manifeste suport pentru apărarea noastră comună”.

Una dintre promisiunile făcute de Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale a fost aceea de a trage la răspundere statele NATO pentru obligaţiile lor legate de cheltuielile cu apărarea. În timpul campaniei, Trump a susţinut că NATO este o alianţă învechită şi a sugerat, de asemenea, că s-ar putea ca SUA să nu mai continue să contribuie cu aceleaşi sume în cadrul alianţei dacă ceilalţi membri nu contribuie cu mai multe fonduri.

Înaintea întâlnirii cu uşile închise, Mattis a declarat că NATO “rămâne o piatră de temelie pentru SUA şi pentru întreaga comunitate transatlantică”.

Cu excepţia SUA şi a Marii Britanii, doar alte trei naţiuni – Estonia, Polonia şi Grecia – au atins pragul de 2%. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen a declarat că este justificată cererea Washingtonului şi a făcut apel ca Germania să îşi crească cheltuielile pentru apărare.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a cerut membrilor NATO care cheltuie în prezent mai puţin de 2% din PIB pe apărare “cel puţin să demonstreze că sunt de bună credinţă” şi să se dedice unei creşteri anuale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că una dintre principalele sale priorităţi este aceea de a se asigura că membrii alianţei îşi acoperă obligaţiile financiare. În plus, el a precizat că, în ciuda unei creşterii în sectorul cheltuielilor [pentru apărare] în 2016, trebuie făcut mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe