Matei Dobrovie: România nu va susţine un Plahotniuc aliat cu pro-ruşii. Tandemul PD-PSRM este evident

Este încurajator faptul că Blocul ACUM a intrat în Parlament cu 27 de mandate. Totuşi o coaliţie a democraţilor cu socialiştii şi Partidul Şor ar duce la un scenariu de coşmar: federalizarea şi transnistrizarea Republicii Moldova, consideră Dobrovie.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

La o primă vedere, rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova par deprimante, consideră deputatul român, Matei Dobrovie. Numărul total de mandate conform rezultatelor preliminare constituie: PSRM (pro-ruşii lui Igor Dodon) - 34 mandate; PDM (oligarhul Vladimir Plahotniuc) - 31 mandate; Blocul ACUM (forţa pro-europeană Maia Sandu şi Andrei Năstase) - 26 mandate; Partidul Şor (pro-rusul Ilan Şor - implicat în furtul miliardului) - 7 mandate şi independenţi - 3 mandate.

Mai mult decât atât, Dobrovie a specificat că oligarhul Plahotniuc ar fi reuşit prin ”inginerii electorale” precum schimbarea sistemul de vot să obţină 31% în condiţiile în care în niciun sondaj nu depăşeşte 7%. Acum este clar pentru toţi, a menţionat Dobrovie, că eforturile PD-ului de a schimba sistemul electoral în unul mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, au avantajat clar sistemul oligarhic.

„Blocul ACUM, singura forţă reformatoare pro-europeană, a intrat pentru prima oară în Parlament cu 27 mandate, un rezultat încurajator luând în calcul abuzurile masive ale lui Plahotniuc, cum ar fi modificarea sistemului de vot pentru a dezavantaja candidaţii noi şi a asigura alegerea baronilor locali; interzicerea votului în diaspora cu buletinul; eliminarea din cursă a unor candidaţi ACUM; obţinerea voturilor fie prin cumpărare, fie prin constrângerea cetăţenilor; aducerea organizată a alegătorilor din Transnistria să voteze în Chişinău, etc.”, consideră parlamentarul român.

Acesta a mai specificat că pro-ruşii de la PSRM s-au clasat în mod previzibil pe primul loc, deşi rezultatul ar fi chiar şi sub aşteptările lor, iar controversatul Ilan Şor, condamnat în primă instanţă în cazul furtul miliardului din sistemul bancar al R. Moldova, a obţinut şi el 8 mandate. „Succesul hoţilor puternici (Plahotniuc, Şor) seamănă mult cu cel al corupţilor din România (Dragnea, Vâlcov)”, a adăugat deputatul român.

„Pentru politica externă a României rezultatul este dezastruos. Guvernul României decontează eşecul total al politicii sale de susţinere a regimului Plahotniuc în numele stabilităţii şi împiedicării forţelor pro-ruse să ajungă la putere, deoarece acum e foarte probabil că Plahotniuc să se alieze la guvernare chiar cu pro-ruşii.

Am scris mult în ultima perioadă despre această alianţă subterană a lui Plahotniuc cu Igor Dodon, pentru cei ce înţeleg politica de peste Prut este evident tandemul PSRM-PDM. Mai grav decât atât, o eventuală cooptare a parlamentarilor lui Şor şi a celor 3 independenţi ar putea să formeze o majoritate constituţională, caz în care ar deveni posibil un scenariu de coşmar: federalizarea şi transnistrizarea Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj al deputatului român pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta îşi exprimă speranţa că acest lucru nu se va întâmpla, fiind totuşi curios de cum va susţine Bucureştiul parcursul european al unui guvern format şi din forţe pro-ruse, anti-europene şi anti-româneşti. „Evident există şi un scenariu alternativ în care Plahotniuc forţează un nou guvern fals pro-european, cu satelitul Şor, independenţi şi câţiva socialişti care îşi vor descoperi brusc vocaţia pro-europeană”, a afirmat Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe