Matei Dobrovie: Guvernarea de la Chişinău se inspiră din practicile nedemocratice ale lui Putin

Finanţarea ONG-urilor din exterior ar fi un lucru normal, care se întâmplă în toată lumea. Experţi afirmă că restricţiile propuse de ministrul Justiţiei al RM spre aprobare ar fi un câmp minat în care nu ai cum să calci drept.
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Deputatul român USR, Matei Dobrovie susţine că regimul politic de la Chişinău s-ar inspira tot mai mult din practicile nedemocratice ale lui Vladimir Putin având în vedere că, în ultima săptămână, obiectivul acestuia a fost reducerea la tăcere a ONG-urilor care pot avea propuneri de politici critice la adresa guvernării. În acest sens, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a propus modificarea legislaţiei cu privire la activitatea organizaţiilor neguvernamentale cu prevederi care restricţionează implicarea acestora în acţiuni de monitorizare a procesului legislativ şi observarea alegerilor.

”În acelaşi timp este vizată şi imposibilitatea de a accesa mecanismul 2%, precum şi un control strict asupra finanţărilor din afara R. Moldova. Menţionez că cei mai importanţi donatori de asistenţă către R. Moldova sunt SUA, UE şi state membre ale acesteia (inclusiv România)”, scrie Dobrovie pe pagina sa de Facebook. Acesta speră că autorităţile de la Bucureşti vor reacţiona şi că nu vor lăsa R. Moldova să se transforme într-un al doilea Belarus. ”Nu cred că ar fi în interesul României, dacă publicaţiile de limbă română sau ONG-urile finanţate din România şi-ar înceta activitatea doar pentru că primesc bani de la Bucureşti.”

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnalat recent "tentativa Ministerului Justiţiei de a limita finanţarea din exterior a ONG-urilor”, lucru care în opinia semnatarilor unei declaraţii ar pune în pericol sectorul asociativ şi democraţia în R. Moldova. ONG-iştii se referă la proiectul de lege menit să înlocuiască Legea cu privire la asociaţiile obşteşti şi Legea cu privire la fundaţii. Acesta a fost elaborat de experţi din mediul neguvernamental şi reprezentanţi ai autorităţilor, iar recent Ministerul Justiţiei a mai propus completări, pe care mai multe organizaţii ale societăţii civile le consideră inadmisibile.

În context, Ilie Chirtoacă, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), într-un interviu pentru Radio Europa Liberă a declarat că propunerile ministrului Justiţiei, aşa cum au fost formulate, sunt un câmp minat în care nu ai cum să calci drept în calitate de organizaţie necomercială. Asta, deoarece în prezent peste 90% dintre organizaţiile societăţii civile ar fi finanţate din exterior şi peste 90% se ocupă inclusiv cu activităţi de influenţare a legislaţiei, ceea ce nu este un lucru rău, dimpotrivă este ceva benefic.

Ilie Chirtoacă atenţionează că în cazul în care restricţiile propuse vor intra în vigoare, vor fi multe dificultăţi în faţa unei organizaţii pentru ca să poată activa. ONG-ul va trebui să se înregistreze într-un anumit mod la Ministerul Justiţiei şi la Comisia Electorală Centrală (CEC). Sunt impuse nişte rigori noi foarte drastice de raportare la Ministerul Justiţiei care în opinia expertului CRJM ar fi nişte chichiţe birocratice prin care se încearcă să fie descurajată orice activitate care ţine de influenţarea legislaţiei sau de implicarea în aşa numitele activităţi politice.

”În ceea ce ţine de activitatea de finanţare a organizaţiilor necomerciale aşa se întâmplă în toată lumea şi eu cred că anumite domenii din R,Moldova şi aici nu mă refer neapărat la domeniul justiţiei, dar în ceea ce ţine violenţa în familie, probleme de sănătate mintală, protecţie socială, aici, atât noi, cât şi ministerele de resort nu se vor descurca la fel de bine, fără implicarea organizaţiilor societăţii civile, care sunt finanţate din exterior, dar care contribuie atât prin asistenţă tehnică şi chiar prin influenţarea legislaţiei pentru a ajuta comunitatea din R. Moldova şi a face lucrurile mai bine”, a adăugat Ilie Chirtoacă.

Consilierul juridic al CRJM concluzionează că în R. Moldova ar exista mai multe probleme - sărăcie, corupţie, probleme cu finanţarea partidelor politice etc. precizând că activitatea societăţii civile nu ar fi una dintre aceste probleme. ”Finanţarea organizaţiilor societăţii civile din exterior este un lucru normal, care se întâmplă în toată lumea. Prin acest mecanism Uniunea Europeană poate să ne ajute să îndeplinim acele standarde de calitate ale vieţii, inclusiv prin societatea civilă, care prin expertiză, cunoştinţele pe care le aduce din UE, poate contribui ca noi să trăim mai bine. De aceea, finanţarea din exterior mi se pare un lucru absolut normal.”