Matei Dobrovie: Democraţia fragilă din Republica Moldova este din nou pusă la încercare de Plahotniuc

După ce Comisia Electorală Centrală a anunţat că nu sunt bani pentru a organiza acum alegeri locale, deputatul român susţine că Parlamentul ar putea forţa amânarea alegerilor până în toamnă.
Matei Adrian Dobrovie, deputat român USR
Matei Adrian Dobrovie, deputat român USR (facebook.com/matei dobrovie)

În contextul declaraţiei făcute marţi de către liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, privind alegerile locale anticipate de la Chişinău, deputatul USR Matei Dobrovie a menţionat că ”democraţia fragilă din Republica Moldova este din nou pusă la încercare de Plahotniuc”.

Mai mult decât atât, Dobrovie consideră că acesta nu este decât un joc pentru ”oligarhul Vlad Plahotniuc”. Deputatul român a mai declarat că, după ce a aflat din sondaje că PDM nu are şanse să câştige primăria de la Chişinău şi pe cea din Bălţi, cele mai importante oraşe din ţară, Plahotniuc ”îşi propune să forţeze legea electorală şi bunul-simţ, împingând scrutinul local, care ar trebui organizat în mai, spre alegerile parlamentare din toamnă”.

Până atunci, susţine deputatul USR, ei speră că maşinăria de obţinere de voturi prin presiuni şi abuzuri instalată din timp în localităţile din ţară, ”îşi va face treaba”. ”Toate astea nu vin la mult timp după ce, prin partidul lui, Plahotniuc a schimbat radical sistemul electoral, ignorând criticile Comisiei de la Veneţia, şi introducând uninominalul mixt”, adaugă Dobrovie.

”Comisia Electorală Centrală îi face jocul, anunţând miercurea trecută, în mod incredibil, că nu sunt bani pentru a organiza acum alegeri dând de înţeles că, dacă Parlamentul doreşte, poate forţa amânarea alegerilor până în toamnă. Acestea sunt doar câteva dintre elementele care reflectă degradarea democraţiei de peste Prut”, a scris Matei Dobrovie, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În opinia politicianului român, atunci când puterea politică schimbă regulile electorale în funcţie de propriile interese cu puţin timp înainte de alegeri, nu se poate vorbi despre o democraţie într-o ţară, care mai are şi pretenţia de a adera la Uniunea Europeană.

Amintim că marţi, în cadrul unui briefing de presă, liderul PD a anunţat că fracţiunea sa va susţine la alegerile locale anticipate din Chişinău un candidat unic al partidelor pro-europene, făcând referire la Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal, Partidul Platforma DA şi Partidul Popular European din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe