Matei Dobrovie: Dacă adunăm mandatele obţinute de PD, PSRM şi Partidul Şor, obţinem o majoritate constituţională extrem de periculoasă

În timp ce unii comentatori politici de la Chişinău sunt de părere că Blocul ACUM ar fi bine să participe la discuţii cu PSRM privind formarea unei majorităţi parlamentare, Dobrovie consideră că ACUM trebuie să rămână acea forţă redutabilă de opoziţie şi să nu facă compromisuri nici cu PD, nici cu PSRM.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Cu toate că alegerile parlamentare din Republica Moldova au luat sfârşit, Curtea Constituţională validând mandatele tuturor celor 101 deputaţi, „lucrurile sunt complicate în momentul de faţă”, consideră deputatul român Matei Dobrovie. În contextul în care cele mai multe mandate le deţine Partidul Socialiştilor, urmat de Partidul Democrat şi Blocul electoral ACUM, Dobrovie consideră că ar putea chiar avea loc o situaţie de blocaj, întrucât rezultatul acestor alegeri, practic, nu duce automat la formarea cu uşurinţă a unei viitoare coaliţii de guvernare.

„Aş spune totuşi un lucru important legat de alegeri, şi anume că am auzit foarte des spunându-se că Rusia e marele perdant al alegerilor. Eu cred că, dimpotrivă, marele perdant al acestor alegeri este România, pentru că România a mizat foarte mult timp pe această guvernare aşa-zis europeană, pe Plahotniuc şi care s-a dovedit a fi una anti-europeană, de fapt. Mai mult decât atât, dacă adunăm cumva procentajele obţinute de PD, PSRM şi Partidul „Şor” ne duce, practic, la acea majoritate constituţională extrem de periculoasă în legătură cu care am tot avertizat că s-ar putea produce”, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă deputatul Matei Dobrovie, afiliat grupului parlamentar al PNL.

În contextul în care Blocul electoral ACUM a refuzat din start să discute pe marginea formării unei coaliţii atât cu socialiştii cât şi cu democraţii, parlamentarul român consideră că, în prezent, PSRM şi PD şi-ar putea oficializa relaţia informală de colaborare pe care au avut-o până acum şi ar putea guverna împreună. Totuşi, Dobrovie a ţinut să specifice că un asemenea scenarie pare destul de improbabil, întrucât „Moscova nu-l lasă pe dl Dodon să fie roată la căruţă, cum se spune, sau vioara a doua într-un Guvern condus de Plahotniuc”.

Un alt scenariul, iarăşi destul de complicat, ar fi, în opinia lui Dobrovie, acela în care PD ar reuşi să formeze o majoritate de strânsură cu independenţii, Partidul „Şor şi, eventual, cu socialişti care-şi vor descoperi peste noapte vocaţia po-europeană, lucru care s-a mai întâmplat şi anterior pe scena politică de la Chişinău, când cei 14 transfugi comunişti s-au făcut democraţi peste noapte şi au aderat la majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc.

„În momentul de faţă se pare că şi PSRM, şi blocul ACUM se ţin tari pe poziţii, iar România, mizând pe această guvernare Plahotniuc, este ieşită în pierdere în sensul că vă daţi seama cum ar arăta un Guvern „pro-Moldova” PSRM-PD, în care să avem forţe pro-ruse la guvernare. Despre ce parcurs pro-european am mai discuta? Sunt foarte curios cum ar mai putea Ministerul de Externe al României, care s-a grăbit să spună că alegerile sunt corecte, deşi au fost o grămadă de fraude şi de oameni transportaţi, ştiţi foarte bine acele filmări nu numai din Transnistria şi din alte părţi şi tot felul de nereguli şi fraude, cum ar mai putea Bucureştiul să susţină parcursul pro-european al unui Guvern în care se află şi forţe pro-ruse?”, a punctat Dobrovie.

Cât despre refuzul Blocului ACUM de a colabora cu socialiştii şi democraţii, parlamentarul român consideră că „bine face”, încurât cele două fracţiuni politice, ambele s-au dovedit a fi forţele sistemului, aflându-se într-o colaborare foarte strânsă, dovadă fiind faptul că au votat împreună toate marile decizii care au influenţat scena politică de la Chişinău.

„ACUM este într-adevăr o forţă redutabilă de opoziţie. Sper să rămână uniţi şi cred că vor rămâne uniţi în sensul că nu vor face compromisuri şi nu au cum, se compromit pe ei total dacă ar face vreun compromis să guverneze fie cu PD, fie cu PSRM”, a conchis Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe