Măsuri cu iz electoral. Ponta vrea amnistie fiscală pentru unii pensionari şi mame

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a găsit o soluţie pentru pensionarii şi mamele cercetate pe motiv ca au încasat sume de bani la care nu aveau dreptul. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat vineri că a propus Guvernului amnistierea fiscală a mamelor şi a pensionarilor care trebuiau să returneze statului banii încasaţi.

Decizia Guvernului vine în contextul în care în ultima lună cinci pensionari şi-au pus capăt zilelor de frică să nu ajungă după gratii, fiind obligaţi să dea înapoi banii pe care i-au încasat ilegal timp de mai mulţi ani. Premierul Ponta i-a cerut în şedinţa de Guvern de joi ministrului Muncii să elaboreze un act normativ pentru a rezolva această problemă.

Rovana Plumb a explicat că este vorba despre o amnistie fiscală, nu penală, după cum reiese dintr-un proiect de lege care va fi prezentat în următoarea şedinţă de Guvern. Trebuie menţionat că DNA a deschis o anchetă în dosarul "pensionărilor frauduloase", în care mai mulţi medici sunt acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare. Sutele de pensionari au plătit diverse sume de bani doctorilor respectivi în schimbul pensionării medicale premature, deşi starea lor de sănătate nu justifica această decizie.

"Nu vor fi scutiţi de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată de folosirea acestora a unor documente neconforme realităţii, deci facem amnistiere fiscală, nu penală", a mai declarat aceasta, adăugând că proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor va fi adoptat în şedinţa de Guvern din 20 august.

Totodată, premierul Victor Ponta a declarat vineri că „s-a trezit acum Curtea de Conturi că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi, pentru nereguli comise de funcţionari”.

"Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea. Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea nişte bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forţa din casieria agenţiei. Dacă s-au făcut asemenea greşeli cred că nu poţi să vii după atâţia ani şi să le ceri oamenilor să dea banii înapoi", a afirmat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne