Mass media de stat nord-coreeană aparent ignoră apelurile lui Kim pentru denuclearizarea ţării

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Mass media de stat a Coreei de Nord aparent ar fi neglijat să menţioneze apelurile lui Kim Jong-un de transformare a Peninsulei Coreene într-o zonă denuclearizată, deşi această problemă ar fi făcut parte integrantă din agenda liderului nord-coreean în timpul recentei sale vizite în Beijing.

Agenţia Centrală de Ştiri Nord-Coreeană (KCNA) a omis declaraţiile dictatorului Kim Jong-un privind posibilitatea desfiinţării arsenalului nuclear al ţării – declaraţii pe care le-a făcut în timpul vizitei în capitala chineză, potrivit rapoartelor media.

“Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreene, conform voinţei fostului preşedinte Kim Il-sung şi a fostului secretar general Kim Jong-il”, potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, care a citat declaraţiile lui Kim făcute în timpul recentei întâlniri cu preşedintele Xi Jinping, în Beijing.

Anterior, Cheong Seong-chang, directorul Departamentului pentru Studii privind Strategia Unificării la Institutul Sejong din Coreea de Sud, a declarat pentru Sputnik că denuclearizarea Coreei de Nord a fost în mod clar în topul agendei discuţiilor dintre Kim şi Xi.

“Dacă nord-coreenii nu ar fi afirmat că sunt pregătiţi pentru denuclearizare, preşedintele Xi Jinping nu ar fi avut niciun motiv să accepte summitul. Cel mai probabil, Republica Populară Democrată Coreeană şi-a prezentat poziţia oficială privind denuclearizarea", a explicat Cheong.

Kim a vizitat Beijingul în 27 martie, sosind la bordul unui tren blindat şi pe fondul unor puternice măsuri de securitate, pentru a se întâlni cu omologul său chinez.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că aşteaptă viitoarea întâlnire cu Kim Jong-un, adăugând că, totuşi, între timp “trebuie din păcate menţinute sancţiuni şi presiuni maxime cu orice preţ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe