Mass media de stat nord-coreeană aparent ignoră apelurile lui Kim pentru denuclearizarea ţării

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Mass media de stat a Coreei de Nord aparent ar fi neglijat să menţioneze apelurile lui Kim Jong-un de transformare a Peninsulei Coreene într-o zonă denuclearizată, deşi această problemă ar fi făcut parte integrantă din agenda liderului nord-coreean în timpul recentei sale vizite în Beijing.

Agenţia Centrală de Ştiri Nord-Coreeană (KCNA) a omis declaraţiile dictatorului Kim Jong-un privind posibilitatea desfiinţării arsenalului nuclear al ţării – declaraţii pe care le-a făcut în timpul vizitei în capitala chineză, potrivit rapoartelor media.

“Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreene, conform voinţei fostului preşedinte Kim Il-sung şi a fostului secretar general Kim Jong-il”, potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, care a citat declaraţiile lui Kim făcute în timpul recentei întâlniri cu preşedintele Xi Jinping, în Beijing.

Anterior, Cheong Seong-chang, directorul Departamentului pentru Studii privind Strategia Unificării la Institutul Sejong din Coreea de Sud, a declarat pentru Sputnik că denuclearizarea Coreei de Nord a fost în mod clar în topul agendei discuţiilor dintre Kim şi Xi.

“Dacă nord-coreenii nu ar fi afirmat că sunt pregătiţi pentru denuclearizare, preşedintele Xi Jinping nu ar fi avut niciun motiv să accepte summitul. Cel mai probabil, Republica Populară Democrată Coreeană şi-a prezentat poziţia oficială privind denuclearizarea", a explicat Cheong.

Kim a vizitat Beijingul în 27 martie, sosind la bordul unui tren blindat şi pe fondul unor puternice măsuri de securitate, pentru a se întâlni cu omologul său chinez.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că aşteaptă viitoarea întâlnire cu Kim Jong-un, adăugând că, totuşi, între timp “trebuie din păcate menţinute sancţiuni şi presiuni maxime cu orice preţ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe