Maşinile din Transnistria vor primi plăcuţe neutre, iar fermierii vor avea acces la terenurile agricole

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din oraşele Tiraspol şi Râbniţa, care vor fi create cu asistenţa Misiunii OSCE în R. Moldova.
Transnistria, or.Tiraspol
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)

Posesorii de maşini din regiunea transnistreană vor primi plăcuţe neutre şi vor fi admişi în traficul internaţional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate marţi de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuţe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere şi trei cifre, şi un paşaport tehnic conform cerinţelor Convenţiei de la Viena privind circulaţia internaţională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Potrivit Guvernului moldovean, reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din oraşele Tiraspol şi Râbniţa, care vor fi create cu asistenţa Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în acelaşi timp un număr neutru şi un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-şi păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Executivul de la Chişinău informează ca urmare a negocierilor purtate de către părţi, a fost restabilit accesul agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurile care le aparţin, situate după traseul TiraspolRâbniţa.

Accesul necondiţionat al proprietarilor terenurilor agricole a fost obţinut pe un termen de 20 de ani, cu eliberarea, în perioada imediat următoare, a certificatelor necesare pentru prelucrarea terenurilor şi începerea utilizării acestora din 1 august 2018.

Amintim că din anul 2014, proprietarii nu au mai avut acces la terenurile lor, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

De menţionat că la sfârşitul lunii noiembrie 2017 după runda de negocieri în format 5+2 de la Viena, analistul Vladimir Socor şi-a exprimat îngrijorarea faţă de „avântul” şi direcţia negocierilor sub preşedinţia austriacă a OSCE, menţionând că recunoaşterea diplomelor universitare din Transnistria şi înregistrarea plăcuţelor automobilelor din stânga Nistrului ar fi elemente ale viitorului statut special şi primele elemente de statalitate.