Mărturia unei paciente Covid: Ţi se smulg oasele de durere. O extracţie de măsea, pe viu, este parfum faţă de virus

(turnulsfatului.ro)

“Nu mai sunt locuri”, a declarat pentru Hotnews.ro o pacientă cu Covid-19 internată într-un spital din Capitală, relatând situaţia unei femei care a fost intubată în Unitatea de Primiri Urgenţe din cauză că nu mai erau locuri la secţia de Terapie Intensivă. Mărturia ei confirmă afirmaţiile făcute de unii medici şi informaţiile circulate în spaţiul public în ultima perioadă, că în secţiile ATI din unele spitale dedicate luptei anti-Covid nu mai sunt paturi libere.

Potrivit sursei citate, Ioana, care a refuzat să îşi dea numele, este o pacientă cu afecţiune oncologică. În urmă cu două zile, aceasta a ajuns la spital, unde s-a confirmat că este infectată cu SARS-CoV-2.

În timpul discuţiei telefonice cu reporterul Hotnews, Ioana a atras atenţia că în multe spitale nu mai sunt locuri libere la ATI pentru pacienţii care fac o formă gravă de COVID-19, adăugând că medicii fac tot ce le stă în putinţă pentru a găsi soluţii la limită şi a nu fi nevoiţi să aleagă cine trăieşte şi cine moare.

“Aici e drama şi oamenii nu înţeleg. Nu mai sunt locuri! Femeia aceea a fost intubată acolo, legal, nu a mai putut fi urcată pe secţia de Terapie Intensivă, nu mai aveau unde”, a afirmat Ioana, făcând referire la o altă pacientă cu Covid care a fost intubată la UPU de către o echipă ATI, din cauză că la secţia de Terapie Intensivă nu mai sunt paturi libere.

În mod normal, pacienţii Covid ar trebui intubaţi doar în secţia ATI.

“Printre noi sunt oameni care nu înţeleg că ne omoară! Ca să ce? Ca să iasă în club? Ca să nu poarte mască? Dacă tu porţi mască, mă salvezi pe mine! Asta e ideea. Nu poţi să stai în casă? Păi îţi spun eu ce înseamnă COVID: ţi se smulg oasele de durere. O extracţie de măsea, pe viu, este parfum în comparaţie cu COVID. O tăietură din aceea, când îţi coase degetul la loc, e parfum”, a mai susţinut Ioana.

Cum arată traseul unui pacient care ajunge în Unitatea de Primiri Urgenţe a unui spital: La UPU, pacienţii sunt triaţi în Urgenţe minore, Urgenţe majore 2 - pentru pacienţi care nu sunt de intubat, ci de perfuzii, analize sau oxigen, fibrilaţii etc., precum şi Urgenţe majore 1, unde se resuscitează. Cei care petrec o oră-două la Urgenţe majore sunt apoi transferaţi la critici, iar de aici urmează să fie transferaţi în mod normal în ATI, însă unii dintre ei nu mai apucă să fie transferaţi, riscul de deces fiind foarte mare. De asemenea, în perioada epidemiei, la unităţile UPU ale spitalelor mai există şi o categorie de pacienţi suspecţi, care aşteaptă rezultatul testului PCR.

“Asta încerc să spun! Nu mai sunt locuri! Nu mai ai resurse. Eu, ca pacient oncologic, am ajuns la spital pentru că simţeam că mi se smulg braţele de durere. Nu am mai putut. Mâna mea este carne vie din care curge sânge, pentru că nu mai am sistem imunitar. Şi am găsit un loc să îmi facă o amărâtă de perfuzie. E criminal! Nu mai poţi”, a adăugat Ioana.

Mărturia Ioanei vine în contextul în care, în Capitală, în ultimele săptămâni, se discută tot mai insistent despre faptul că în spitalele dedicate luptei anti-Covid nu mai sunt locuri libere la secţiile ATI, lucru despre care au vorbit deschis şi unii medici.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a avertizat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută după discuţii purtate cu ministrul Sănătăţii şi experţi din zona ATI, că situaţia epidemiologică se agravează constant, atât în Europa cât şi în România, şi că ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă. În plus, şeful statului a trecut în revistă resursele de care dispune sistemul ATI din România, susţinând că în perioada aprilie-octombrie creşterea capacităţii de ventilatoare a fost de 73% iar până în decembrie se va adăuga încă 15%.

În acest moment, potrivit preşedintelui Iohannis, în România există 3.065 de paturi de Terapie Intensivă - pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi alte echipamente. La acestea se adaugă cinci unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare - de 169 de paturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură