Martin Schulz: Merkel este prea blândă cu Donald Trump

Rivalul lui Merkel la poziţia de cancelar al Germaniei a criticat-o pentru că este prea moale în ceea ce îl priveşte pe preşedintele american. Schulz a declarat că Berlinul nu trebuie să facă concesii lui Donald Trump, Vladimir Putin sau Recep Erdogan la summitul G20 din Hamburg.
Martin Schulz
Martin Schulz (Frederick Florin/AFP via Getty Images)

Martin Schulz a lansat, duminică, o serie de critici la adresa cancelarului german Angela Merkel pentru că nu a adoptat o linie mai dură împotriva preşedintelui american Donald Trump. Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga urmăreşte în alegerile federale din Germania din luna septembrie să o detroneze pe Merkel, care se află la capătul celui de-al treilea mandat în funcţia de cancelar.

Într-un interviu cu ziarul Welt am Sonntag, Schulz a criticat-o pe rivala sa creştin-democrată (CDU) pentru refuzul de a-i ţine piept liderului american sau de a-i provoca comportamentul nediplomat.

“Cancelarul german trebuie uneori să îndrăznească să intre în conflict cu preşedintele american. Până în prezent, ea a făcut acest lucru doar în termeni abstracţi”, a precizat Schulz.

“Puteţi, de asemenea, să spuneţi un NU clar unui preşedinte. I-aş spune lui Trump: Nu suntem de acord cu raţionamentul dumneavoastră privind o comasare militară, care nu este justificată de nimic”.

Trump a făcut mai multe comentarii incendiare la adresa Germaniei şi a guvernului său, atât în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 cât şi după învestirea sa oficială la începutul acestui an. La un moment dat, Trump a precizat că Merkel “ruinează Germania” prin adoptarea unui număr atât de mare de refugiaţi. Ulterior, în cadrul unei întâlniri NATO, Trump a afirmat că Germania acţionează într-o manieră “greşită” sau “meschină” în ceea ce priveşte dezechilibrele sale comerciale evidente cu mai mulţi aliaţi.

Schulz: Fără concesii pentru Trump, Putin şi Erdogan

Fost preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz a adăugat că criticile sale nu sunt doar la adresa cancelarului Merkel. Având în vizor summitul G20 de la Hamburg, Schulz a precizat că “un guvern democratic trebuie să se întrebe dacă doreşte să se alăture autocraţilor în declaraţii de consens”.

Mai degrabă, guvernul german ar trebui să adopte o poziţie fermă asupra unor probleme legate de protejarea climatului, legat de imigraţie şi politică de dezvoltare, a adăugat Schulz.

“Ar trebui să facem concesii lui Trump, Erdogan şi Putin? Nu”, a mai declarat Schulz pentru Welt am Sonntag, făcând de asemenea referire la liderii Turciei şi Rusiei.