Martin Schulz: Europa pedalează în gol

În ultimul său interviu major ca preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz a declarat că unii birocraţi din Bruxelles nu reuşesc să înţeleagă realităţile problemelor înfruntate de europeni.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

Martin Schulz a declarat presei că “unii birocraţi din Bruxelles sunt într-adevăr decuplaţi de la realitatea cu care se confruntă oamenii în fiecare zi”.

Schultz a recunoscut că Uniunea Europeană “pedalează în gol” pe măsură ce sprijinul tot mai mare acordat mişcărilor populiste a făcut ca guvernele naţionale să fie incapabile să impună viziunea europeană în ţările lor.

În plus, Schulz a declarat că Bruxelles a subestimat diferenţele culturale între membrii vestici ai UE şi statele din estul Europei intrate mai târziu în Uniune, respectiv Ungaria şi statele Baltice.

El a precizat: “Am subestimat modul în care cele două jumătăţi ale Europei s-au îndepărtat una de cealaltă”.

“Structurile culturale, ştiinţifice şi politice ale Vestului nu pot fi adoptate biunivoc”.

Schulz a urma să joace un rol major în politica germană înaintea alegerilor generale din Germania din acest an, şi este destul de probabil ca politicianul social-democrat (SPD) să îl înlocuiască pe ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Totuşi, este improbabil ca preşedintele Parlamentului European să candideze la funcţia de Cancelar, el afirmând că nu doreşte să cauzeze posibile diviziuni în sânul SPD prin candidatura împotriva liderului partidului, Sigmar Gabriel.

Nicio decizie finală nu va fi luată de SPD până la sfârşitul acestei luni în ceea ce priveşte reprezentantul partidului în cursa pentru funcţia de Cancelar, în urma căreia Angela Merkel ar putea fi înlăturată.

Schulz a anunţat în noiembrie 2016 că va renunţa la rolul său din Bruxelles şi pare să fie destul de probabil că va obţine un loc în Bundestagul german la alegerile generale din acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe