”Marş pentru Pace” în Moscova: ”Putin, ajunge cu luptele şi minciuna!”

Marş pentru Pace în Moscova.
Marş pentru Pace în Moscova. (captură.)

Duminică, 21 septembrie în mai multe oraşe din lume se va desfăşura ”Marşul pentru Pace”.

Un astfel de marş va avea loc şi în centrul Moscovei ca semn de protest împotriva agresiunii ruse din Ucraina. Evenimentul este considerat cel mai mare protest din ultima jumătate a anului, anunţându-se prezenţa a zeci de mii de protestatari.

Tipic scenariului rus, chiar înaintea evenimentului, organizatorii ”Marşului pentru Pace” din Moscova au primit un document prin care au fost avertizaţi să nu încalce legea când organizează adunările şi întâlnirile.

Unul dintre organizatorii marşului, Serghey Davidis, crede că documentul nu are nicio putere legală, însă reprezintă o mărturie a atenţiei sociale pe care a stârnit-o protestul.

Davidis şi colegii săi speră că protestul nu va fi întrerupt de evenimente neprevăzute. Totuşi, ţinând cont de diferenţele enorme din mijlocul societăţii ruse privitor la situaţia din Ucraina, organizatorii se aşteaptă să existe provocări.

”Nu putem spune că este improbabil. Într-adevăr, divizarea (societăţii) este foarte puternică, din păcate. Tabăra care nu împărtăşeşte valorile lumii şi cererile pe care marşul nostru le va face este de părere că orice altă opinie este inacceptabilă. Bineînţeles, acest lucru este trist”, a declarat Davidis.

Proteste împotriva agresiunii ruse

Organizatorii evenimentului au pregătit câteva sloganuri. Principalul slogan care va fi folosit, ”Putin, îndeajuns cu luptele şi minciuna!”, a fost aprobat de Comitetul Acţiunilor de Protest.

Editorul-şef al Jurnalului Yezhenedelniy şi unul dintre principalii organizatori ai acestui eveniment, Alexandr Ryklin, apreciază că pentru mulţi dintre cetăţenii ruşi ”Marşul pentru Pace” este practic singura oportunitate de a-şi manifesta numulţumirile legate de comportamentul Guvernului.

”Rusia se poziţionează astăzi în lume ca un agresor, nu o ascunde, în general, ci o face chiar deschis. Grupul de la putere, care conduce totul în ziua de azi, a devenit absolut nesimţit. Sperăm că încă există destui oameni în ţara noastră care cred că astfel de politici sunt nefavorabile ţării şi naţiunii, oameni care nu sunt de acord, care sunt pregătiţi să reziste şi care vor veni la marş pentru a arăta că resping astfel de politici”, a notat Ryklin.

Ultimul mare protest din Moscova s-a desfăşurat pe 15 martie şi a fost legat de evenimentele din Crimeea. La manifestarea de atunci au participat mii de persoane, care au plecat din centrul capitalei ruse, urmând aceeaşi rută ce va fi parcursă duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe